Cel putin 20.000 de manifestanti vor umple astazi strazile din Bochum, adunati intr-un protest impotriva companiei Nokia si a romanilor. Patronii finlandezi ai celui mai mare producator mondial de telefoane mobile sunt acuzati de desfiintarea a aproape 4.300 de locuri de munca.

Protestele fata de decizia Nokia de a reloca fabrica din Germania in Romania vor atinge astazi apogeul - 20.000 de oameni sunt asteptati sa marsaluiasca pe strazile orasului din regiunea Nordrhein-Westfallen. Circa 4.300 de persoane de aici urmeaza sa-si piarda locul de munca dupa ce finlandezii au anuntat sistarea productiei in Bochum incepand cu a doua jumatate a acestui an. Localnicii incep sa dezvolte resentimente fata de romani.

Demonstratia incepe in fata fabricii Nokia la ora locala 11.55. La eveniment sunt asteptati angajati ai mai multor unitati de productie din zona, cum ar fi cei de la fabrica Opel, care vor stopa productia la ora 11.00 pentru a se alatura protestelor. Nici politicienii nu vor scapa ocazia de a lua parte la mars - pana acum si-au anuntat prezenta seful partidului de stanga, Oskar Lafontaine, alaturi de reprezentantul ministrul regional al muncii, Karl-Josef Laumann (Partidul Crestin-Democrat).

In timp ce partidele se intrec in discursuri si indeamna populatia direct sau indirect sa renunte la telefoanele mobile Nokia, sentimentul de solidaritate a cuprins deja mare parte din populatia tarii - pe adresa nrwspd.de/nonokia, deschisa de Partidul Social-Democrat, au protestat deja circa 12.000 de persoane, potrivit secretarului general al Landului, Michael Groschek.

Vanzarile Nokia in Germania ar putea scadea cu 10-15% in urma deteriorarii imaginii celui mai mare producator mondial de telefoane mobile. Analistii germani cred ca deprecierea marcii finlandeze va avea un impact financiar mai puternic decat castigul de productivitate preconizat de companie la noua fabrica din Romania.

Cea mai scumpa relocare

Inchiderea fabricii Nokia de la Bochum ar putea fi cea mai scumpa actiune de acest fel efectuata vreodata in Germania. Cheltuielile, estimate la cateva sute de milioane de euro, ar putea fi cauzate de un plan social care va contine, printre altele, acordarea unor indemnizatii si infiintarea unor societati care sa creeze locuri de munca.

Ministrul economiei din Nordrhein-Westfalen, Christa Thoben (CDU), a criticat dur decizia concernului, afirmand ca este „scandalos” felul in care compania isi trateaza angajatii si a dispus efectuarea unor verificari pentru a afla daca Nokia a incalcat conditiile de subventionare si a angajat mai putini oameni decat ar fi trebuit. Potrivit oficialilor, compania ar fi trebuit sa creeze 2.800 de locuri de munca. Nokia a primit de la statul german subventii in valoare de 88 de milioane de euro, iar autoritatile se pregatesc acum sa ceara inapoi jumatate din aceasta suma.

Evenimentul Zilei