In tarile de langa noi, preturile la energie au ajuns negative. Cum este posibil si ce se intampla in Romania.Cele mai mici preturi de pe piata spot de energie electrica din Romania (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) in luna ianuarie a anului 2018 au coborat pana aproape de zero, dar pietele de energie electrica de langa noi, la care cea romaneasca este cuplata, au consemnat chiar si preturi negative. Adica, au fost momente in care producatorii au fost dispusi nu doar sa dea curent gratis, ba chiar sa-i si plateasca pe consumatori. Potrivit datelor Operatorului Comercial al Pietei din Romania (OPCOM), pretul orar minim de inchidere pe PZU in luna ianuarie a fost de 0,02 euro/MWh. Insa, in toate pietele care sunt cuplate cu cea romaneasca, aceste preturi minime au fost negative. In Ungaria s-au inregistrat - 25,97 euro/MWh, in Slovacia - 35 euro/MWh, in Cehia - 35 euro/MWh. Acestea sunt cele mai mici preturi inregistrate intr-o ora de tranzactionare pe pietele spot din fiecare tara, in luna ianuarie, informeazaEconomica.

Business reportFoto: Colaj foto

Crestere cu 85% (!) a deficitului de cont curent in 2017: Creste datoria pe termen scurt, investitiile straine bat pasul pe loc.Contul curent al balantei de plati a inregistrat pe anul trecut un deficit de 6,464 miliarde de euro, rezultat cu 85% mai mare decat cel inregistrat in 2016. Minusul inregistrat pe partea de bunuri a crescut cu aproape 30% si a ajuns la peste 12 miliarde de euro, in timp ce plusul adus de segmentul de servicii s-a majorat cu doar trei procente, pana la circa opt miliarde de euro. Astfel, deficitul rezultat din schimbul de produse cu partenerii externi a urcat spre 6,5% din PIB-ul estimat pentru anul in curs si a fost acoperit doar in proportie de doua treimi cu banii obtinuti pe partea de servicii, unde transporturile au adus cea mai mare parte (45%) din totalul sodului pozitiv (3,64 miliarde euro), relateazaCurs de Guvernare.

Ce trebuie sa stie romanii care vor sa mearga in Canada. Chiar daca ai viza, politistul de frontiera decide.Canada a eliminat de la 1 decembrie 2017 vizele pentru cetatenii romani, insa cei care vor sa ajunga peste ocean trebuie sa urmeze anumite proceduri. Persoanele care intentioneaza sa intre in Canada pe calea aerului trebuie sa obtina in prealabil o Autorizatie electronica de calatorie (Electronic Travel Authorization - eTA). Autorizatia electronica de calatorie (eTA) reprezinta o cerinta obligatorie pentru toti cetatenii straini exonerati de obligativitatea detinerii vizei, care tranziteaza sau calatoresc in Canada pe calea aerului. Autorizatia electronica de calatorie (eTA) are o valabilitate de 5 ani (sau, dupa caz, pana la expirarea valabilitatii pasaportului). Obtinerea autorizatiei electronice de calatorie se va putea realiza doar online, accesandwww.Canada.ca/eTA-Romania. Data si ora exacta la care autorizatia electronica de calatorie (eTA) va fi accesibila cetatenilor romani vor fi comunicate in timp util, ulterior transmiterii acestor informatii de catre autoritatile canadiene, noteazaCapital.

CFR Calatori ar putea inchide 100 de rute. Ce explicatie ofera ministrul Lucian Sova.Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat marti, referindu-se la eventuala inchidere a 100 de rute la CFR Calatori, ca se va lua o decizie dupa ce se va face o evaluare, informeaza Agerpres. Ministrul Sova a precizat ca au fost organizate supracontroale, pentru a se constata daca exista flux de calatori pe aceste rute. "Sunt in reevaluare aceste obiective. Am luat legatura cu autoritatile locale care sustin ca nu este oportun sa fie inchise (rutele- n.r.) din cauza faptului ca exista o mare cerere din partea publicului calator, care insa nu se reflecta si in casele de bilete ale CFR Calatori. Am organizat supracontroale pentru a vedea exact daca exista flux de calatori si eventul doar neplatitori, aceste evaluari le vom face pe perioada cat inca trenurile circula. In concordanta cu ceea ce vom afla la sfarsitul acestor evaluari vom lua decizii", a spus Sova la Palatul Parlamentului, intrebat daca exista posibilitatea de a se inchide aproximativ 100 de rute la CFR Calatori, potrivitRomania Libera.

Intarzieri la autostrazi. Parlamentar: Cine nu-si face treaba, se reziliaza contractul! Constructor: Cum sa faci autostrada de 20 km in 12 luni?Mai multi constructori de autostrazi au fost prezenti marti la dezbaterile Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura din Camera Deputatilor, unde s-a discutat despre motivele pentru care nu sunt finalizate la termen lucrarile precum si despre calitatea executiei. Lucian Bode, deputat PNL si presedinte al Comisiei pentru Transporturi, a deschis sedinta, precizand ca scopul este de a afla cauzele blocajelor care au dus la amanarea finalizarii autostrazilor care sunt in executie si mai ales care sunt solutiile. "In Romania avem 748 de kilometri de autostrada, dar niciuna nu traverseaza Romania de la Est la Vest, de la Constanta la Nadlac. Avem aproape 200 de kilometri in executie. Explicatiile pentru amanarea finalizarii nu mai sunt acceptate de populatie", a subliniat presedintele Comisiei. Prezent la dezbateri, Ministrul Transporturilor, Lucian Sova le-a atras atentia constructorilor ca trebuie sa-si asume responsabilitatea, dupa castigarea licitatiilor, scrieEconomica.

Revolutia fiscala mareste factura la intretinere.Efectele secundare ale revolutiei fiscale ajung pana la majorarea facturii la intretinere, ceea ce ii va afecta pe romanii care stau la bloc. Asta pentru ca administratorii de bloc sau cei care fac curatenie pe casa scarii trebuie sa achite contributii sociale mai mari decat castiga. Asociatiile de proprietari sunt nevoite astfel sa creasca taxele pentru a-si putea acoperi costurile. Platesc contributii la nivelul salariului minim, adica la norma intreaga, desi lucreaza part-time. Acesta este cazul tuturor administratorilor de bloc si al persoanelor care fac curatenie in blocuri, daca nu au un alt contract de munca. Sunt mii de oameni in aceasta situatie, in toata tara, sustine Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR). Pentru ei, angajatorii, adica asociatiile de locatari, vor trebui sa suporte costul suplimentar, potrivit noilor modificari la revolutia fiscala adoptate de Guvern saptamana trecuta, arataAdevarul.