Devalorizarea leului este riscanta pentru companiile care fac plati sau au luat credite in valuta, a avertizat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

"In cazul unui soc valutar serios, care ar determina si cresterea dobanzii in moneda curenta, s-ar putea inregistra incidente de plata, atat a clientilor catre banci, cat si a companiilor din Romania catre creditorii lor externi", spune Ionescu.

"Nu e doar un risc al creditarii, deprecierea monedei nationale poate arunca in incapacitate de plata o companie care face importuri. O firma care a cumparat bunuri din Franta in august, de exemplu, urmand sa faca platile peste 120 de zile.

Daca a incheiat un aranjament contractual pentru marfuri in valoare de un milion de euro, compania si-a propus sa vanda produsele partenerilor locali cu un adaos de 15-20% si, la data cand trebuia sa achite marfa, leul s-a depreciat cu 18-20%. In aceasta situatie, pierderea directa e de vreo 250.000 de euro, dar la aceasta se adauga platile salariilor, costurile depozitarii si taxele si impozitele achitate", a explicat Ionescu.

Nu este singurul efect negativ al scumpirii importurilor, avertizeaza Ionescu. "Se vor scumpi toate produsele de import. Electrocasnicele, de exemplu, care in majoritate sunt produse de import, s-ar putea scumpi, ceea ce ar putea atrage o scadere a consumului", spune Ionescu.

Firmele-mama vor sterge creditele

"Coface se refera in special la companii straine care fac afaceri in Romania. Nu cred ca asta e problema companiilor straine. Ceea ce cred ca se va intampla e transformarea creditelor acordate firmelor romanesti de grupurile-mama din strainatate in actiuni.

Deci, vom asista la majorari de capital prin incorporarea sumelor acordate ca imprumuturi de firmele-mama, la valoarea initiala", a observat Florin Pogonaru, presedintele asociatiei Oamenilor de afaceri din Romania (aOaR). Desi nu a coborat ratingul Romaniei, calibrat in octombrie la a4-, Coface vede un peisaj complicat in economia romaneasca in acest an, cu inflatie in urcare, incetinirea cresterii economiei si accentuarea dezechilibrelor.

Cerc vicios

"Sentimentul nostru e ca suntem intr-un cerc vicios, iar cheia se afla in mana autoritatilor", spune Ionescu. El spune ca nu necesitatea cresterii salariilor este discutabila, ci alegerea de a le majora netinand cont de nici un alt criteriu cu exceptia intereselor electorale. "Salariile s-au majorat la un nivel nefundamentat, care nu tine cont de inflatie, de cresterea economica sau de productivitatea muncii. Riscul e ca se vor face cheltuieli nesabuite, se va accentua inflatia, consumul va creste, desi nu avem de unde, se adanceste deficitul de cont curent", a spus Ionescu.

Romania Libera