Euro creste, cresc si ratele la banca. acesta este calculul pe care si-l face fiecare roman care are un imprumut in euro atunci cand aude ca moneda europeana a mai muscat inca un pic din leu. insa nu numai moneda unica europeana castiga teren in fata leului. atat dolarul, cat si francul elvetian-monede in care se acorda credite in Romania, s-au apreciat semnificativ in aceasta perioada, chiar mai mult decat euro.

De departe, cei mai castigati din acest punct de vedere sunt romanii care au salarii in lei si s-au imprumutat tot in moneda nationala deoarece platesc aceleasi rate. Un calcul simplu arata ca, de la inceputul acestui an, cel mai mult a crescut francul elvetian, urmat de dolar si apoi de euro.

Spre exemplu, cursul oficial comunicat de BNR al francului elvetian a crescut cu 7,57%, atingand ieri valoarea de 2,3570 lei – nivel la care a mai fost cotat la inceputul lui 2006. Tot de la inceputul acestui an s-au apreciat considerabil dolarul american (5,88%) si euro (4,62%).

Statisticile arata ca creditele in franci elvetieni sunt din ce in ce mai solicitate. intr-un singur an, Volksbank a creditat peste 16.000 de persoane in franci elvetieni, valoarea medie a imprumuturilor acordate depasind cu putin 38.000 de euro.

Potrivit bancii, cele 631 milioane de euro acordate sub forma de credite in franci elvetieni reprezinta 36% din totalul imprumuturilor.

Gandul