Cresterea economica de anul trecut a Chinei, cea mai mare din ultimii 13 ani, are toate sansele sa propulseze gigantul asiatic pe locul trei in clasamentul celor mai puternice economii din lume.

Economia Chinei a crescut, in 2007, cu 11,4% fata de 2006, cand avansul fata de anul precedent a fost de 11,1%, potrivit datelor anuntate de Biroul National de Statistica din China (BNS), citat de AFP. Produsul intern brut (PIB) al Chinei s-a situat, anul trecut, la 24.666,9 miliarde de yuani (3.380 miliarde de dolari). Avansul fata de 2006 reprezinta cel mai inalt nivel de crestere de dupa 1994, cand PIB-ul chinez a urcat cu 13,1%.

Dezvoltarea economiei celei mai populate tari din lume este spectaculoasa in contextul incetinirii ritmului de dezvoltare in SUA, din cauza crizei creditelor ipotecare. Evenimentele din SUA au afectat insa China prin scaderea exporturilor, care reprezinta o treime din PIB-ul statului asiatic. Pentru anul in curs, analistii estimeaza o crestere economica mai lenta, de 10a.

Chiar daca avansul PIB-ului plaseaza China printre cele mai mari economii din lume, nivelul de trai este cel care face diferenta intre state. In timp ce PIB-ul pe cap de locuitor in Germania a fost, in 2006, de peste 35.000 de dolari, China, tara care aspira sa-i ia locul in topul economiilor puternice, are un PIB pe cap de locuitor de peste 14 ori mai mic, putin peste 2.400 de dolari.

Cu toate ca rezultatele indica un ritm alert de dezvoltare economica, autoritatile de la Beijing nu se grabesc sa se plaseze pe al treilea loc in topul economiilor mondiale. „Nu putem face o comparatie cu Germania, deoarece aceasta tara nu si-a anuntat inca statisticile economice pe anul 2007”, a declarat Xie Fuzhan, directorul BNS.

EvZ