Criteriile alese pentru a realiza topul sunt aspectul florilor, buchetelor, aranjamentelor; calitatea produselor, diversitatea ofertei; speciile de flori si plante oferite, tipurile de buchete si aranjamente pentru ocazii speciale; aspectul si functionalitatea magazinelor online si reale, serviciile oferite; sfaturi si recomandari, timpul de livrare, home delivery, website etc. si raportul pret/calitate.

Am inclus in top atat florariile traditionale, care au un magazin de desfacere sau mai multe, fara a avea neaparat si un website, dar si florarii care exista doar ca portaluri online. Problema cea mai mare cu acestea si motivul pentru care nu ocupa inca primele locuri ale topului este pretul; daca un fir autohton de trandafir costa 5 lei in piata de flori George Cosbuc, iar un fir de import din Olanda poate costa 10 lei intr-o florarie cu magazin, pe net acesta ajunge la 15 si chiar mai mult.

O alta problema a florariilor online este livrarea – unele nu vor lua comenzi sub 70-100 de lei pentru ca livrarea in zone departate le costa prea mult, altele iau comenzi pe care nu mai apuca sa le livreze niciodata. Cu toate astea, clientii importanti – companiile, in primul rand – au inceput sa migreze catre magazinele online, unde alegerile pot fi facute cu usurinta de la distanta, iar livrarea se face direct la adresa.

1 Iris Avand o retea de 12 magazine in Bucuresti si clienti ca Howard Johnson, L’Oreal sau Cosmopolitan, florariile Iris ocupa prima pozitie a clasamenului. La Iris nu mai vorbim despre aranjamente florale, ci despre adevarate instalatii artistice cu flori. Cu toate ca stau foarte bine la aspect si diversitate, serviciile au de pierdut din cauza faptului ca website-ul este abia functional si mult prea simplu.

2. splendor.ro nu este cel mai popular magazin online de flori, dar este cu siguranta cel mai elegant. Buchetele si aranjamentele oferite, nu foarte multe ce-i drept, sunt de un gust impecabil: aranjamente minimaliste, in culori putine si original asortate. si la capitolul pret splendor.ro sta foarte bine. Un trandafir nu depaseste 10 lei, un fir de gerbera este 3,5 lei, iar calele sunt fie autohtone, la 6 lei, fie de import, la 14.

3. rustifina-art.ro are unele din cele mai spectaculoase buchete de trandafiri si nu mai putin de 48 de tipuri diferite de buchete numai pentru nunti. Oferta este insa structurata doar pe evenimente (nunti, mai ales), nu si pe tipuri de flori, si nu include alte plante, cadouri sau accesorii. Preturile, ca pentru cele mai multe magazine online, nu sunt prea accesibile: un aranjament floral poate ajunge la 500 de lei, iar un buchet de mireasa poate trece de 300.

4. Viole.ro este o florarie online mai tanara, insa se remarca prin portalul cu un design elegant si usor de utilizat, varietatea buchetelor si aranjamentelor si mai ales pentru calitatea florilor de import din Olanda (cu boboc masiv si atent selectate). Remarcabile sunt si cadourile; spre exemplu, Feerie contine o cutie de bomboane si un aranjament floral si costa 180 de lei.

Integral in Romania Libera