Prabusiri ale burselor, falimente bancare rasunatoare, obloanele a sute de companii americane coborate, interventii disperate ale bancilor centrale in pietele financiare si, peste toate, teama de o recesiune in SUA, care ar afecta 25% din schimburile comerciale globale - asa s-ar putea traduce efectul crizei subprime, inceputa in vara anului trecut si care va mai dura cel putin un an.

Circa trei milioane de americani, piata debitorilor subprime, au aruncat in aer intreg sistemul financiar mondial. Statistic, unu din cinci credite ipotecare acordate anul trecut in Statele Unite a fost de tipul subprime, potrivit Mortgage Bankers Association, fata de numai unu din 50, in 2000. In total, piata creditelor subprime a atins 454,7 miliarde euro in 2006, adica 20% din cele 2.273 miliarde euro de pe piata totala a creditelor ipotecare, conform Inside Mortgage Finance. Acestia au luat imprumuturi ipotecare, fara sa aiba garantii suficiente ca vor putea rambursa creditele. Bancile le dadeau banii, dupa care impachetau mai multe asemenea credite si le vindeau investitorilor.

Valoarea medie a unui astfel de credit este de 130.000 de dolari, pe care bancile il vindeau cu 100.000 de dolari pentru a face rost de lichiditati, pe care le plasau tot in piata subprime. Institutiile de credit scoteau bani reali din hartii, pentru ca eliminau creditele riscante din bilant. Investitorii erau multumiti ca scoteau bani mai multi decat dadeau pe aceleasi hartii, iar clientii erau multumiti, pentru ca aveau casele visate.

Integral in Business Standard