Bomba ascunsă în Bugetul de Stat. Cheltuielile statului au fost mai mari decât veniturile şi în primele şase luni ale anului trecut. Execuția bugetară la șase luni a venit cu o surpriză foarte neplăcută în ceea ce privește deficitul înregistrat de bugetul general consolidat: aproape 15 miliarde lei, o sumă echivalentă cu 1,61% din Produsul Intern Brut (PIB). Cheltuielile sociale sunt cele care au dezechilibrat balanța deficitului, crescând cu 30% în iunie 2018 față de aceeași perioadă din 2017, potrivitCapital.

businessFoto: Hotnews

Cu autostrada la Curtea Constituţională. Din cauză că licitaţiile pentru marile proiecte de infrastructură riscau să fie blocate de „contestatorii de profesie", Guvernul a aprobat în urmă cu peste două luni introducerea unei cauţiuni ce poate fi recuperată doar dacă se dovedeşte că procedura a fost contestată cu un motiv întemeiat. Luna trecută, firma italiană Olivieri Costruttori a dat însă în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), invocând că noua cauţiune pentru contestaţii este neconstituţională, potrivitEconomica.

Un patiser român din Marea Britanie spune că preferă angajații români în locul britanicilor. Bărbatul spune că britanicii inventează scuze pentru a evita orele suplimentare şi că nu au nici aptitudinile, nici hotărârea celor veniţi din ţara sa natală. “Sunt disperaţi să muncească. Sar imediat la oportunitatea de a munci. Dacă apar două ore suplimentare, se oferă. Un englez ar putea spune în schimb ‘da, dar nu duminica asta, cealaltă’ “, şi-a apărat patronul român decizia de a angaja numai concetăţeni, potrivit G4media.

Pesta: porcină sau guvernamentală? Efecte economice după 14 ani de interdicție a exporturilor. Pesta porcină africană (PPA), care a apărut în urmă cu un an în România, se extinde agresiv, iar autoritățile sunt complet depășite, acționează haotic și nu mai controlează de mult situația, acuză fermierii. Impactul major, atrage atenția acesta, este însă la capitolul importuri –Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România a estimat că acestea vor crește cu 30% în următoarele trei – patru luni, potrivitCurs de guvernare.

Doi tineri din Beclean au investit toţi banii strânşi la nuntă într-o afacere cu şinşile şi au reuşit. De la trei familii de mamifere pe care le-au cumpărat în urmă cu 13 ani, să aibă acum 2.000 de exemplare, iar blana să o vândă la bursa de blănuri din Danemarca. În halele din Beclean, Ciprian are 2.000 de exemplare de şinşila, iar anul se anunţă a fi cât se poate de bun, mai ales că valorifică blăniţele pe bursa din Danemarca, ţările nordice fiind interesate extrem de mult de blana şinşilelor, potrivitGandul.

România, al nouălea producător de bere din UE. Anul trecut o cantitate de peste 41 de miliarde de litri de bere conţinând alcool a fost produsă în Uniunea Europeană, cu 2,5 miliarde de litri mai mult decât în 2016, la care se adaugă aproape 900 milioane de litri de bere fără alcool sau cu un conţinut de alcool mai mic de 0,5%, iar România s-a situat pe locul nouă în topul celor mai importanţi producători de bere din UE, arată datele publicate vineri de Eurostat, potrivitRomania Libera.

Tun imobiliar cu terenuri gratuite de la stat: Judeţul Arad. Peste 2,3% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care locuiesc în judeţul Arad au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Circa 2.500 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Aradul pe locul patru în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, după Călăraşi, Timiş şi Vaslui, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revistaCapital.