"Ne batem in 2008 pt atingerea tintei de inflatie. Masurile pe care le luam nu sunt placute. Pe de alta parte preturile in Romania sunt libere si pot influenta tinta. Nu avem nici un control al preturilor si de aceea se poate spune ca facem un fel de magie in a tine inflatia la o marja stabilita. In acest fel trebuie inteleasa si nerealizarea de anul trecut. Cu atat mai mult cu cat a fost seceta prelungita care a influentat puternic pretul alimentelor. BNR dupa ce externalizeaza astfel de socuri incearca sa diminueze la maxim al doilea val de scumpiri. Cel mai mare pericol e declansarea unei spirale preturi-salarii. Daca se declanseaza o astfel de spirala lucrurile vor fi greu de stapanit", a declarat Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, in cadrul unui interviu acordat televiziunii nationale.

Actiunea singulara a BNR va fi din ce in ce mai ineficienta daca nu va fi corelata si cu o serie de masuri guvernamentale.

"Ne vom face datoria indifernet de ciclul electoral', a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu acordat TVR. El a mai precizat ca in 2008 actiunea singulara a BNR va fi din ce in ce mai ineficienta daca nu va fi corelata si cu o serie de masuri guvernamentale. "Bugetul de anul acesta e mai mare ca niciodata. Acest buget ofera resurse suficiente care pot sa duca la dezvoltarea tarii si sa acoper si cheltuielile sociale. A face cheltuieli bugetare peste ceea ce este prevazut ar fi un lucru total iresponsabil", avertizeaza Isarescu.

Cresterile salariale vor fi corectate de piata deoarece nu sunt in concordanta si cu o crestere a productivitatii.

In condtiile in care salariul real creste cu mult peste productivitatea muncii trebuie sa ne asteptam la o corectie, a declarat Mugur Isarescu in cadrul unui interviu acordat televiziunii nationale. Mai devreme sau mai tarziu mecanismele economice aduc aceasta corectie.

"A nu explica populatiei un fundament economic atat de simplu este un pacat pe care il face mass-media romaneasca", spune guvernatorul BNR. Daca salariul creste cu 14% si productivitatea cu 12%, dupa un timp, prin inflatie de exemplu, acel salariu va fi adus la nivelul pietei.

Business Standard