Banca elvetiana se dovedeste a fi una dintre cele mai mari victime ale crizei creditelor ipotecare, alaturi de Citigroup si Merrill Lynch, din SUA

Grupul financiar elvetian a surprins ieri industria cand si-a anuntat rezultatele financiare pe ultimul trimestru al anului 2007. Pierderile din aceste trei luni se ridica la 11,45 miliarde de dolari si sunt mult mai mari decat estimau analistii.

Compania, care are sediul central la Zurich, a mai spus de asemenea ca pierderile pe intreg anul se ridica la 4,03 miliarde de dolari, din cauza investitiilor facute pe piata creditelor ipotecare. Pierderile bancii elvetiene, cauzate de activele subprime, sunt mult mai mari decat anunta UBS in decembrie, cand si-a detaliat gradul de expunere la aceste piete.

In acel moment, reprezentantii companiei au declarat ca UBS suferise o devalorizare a activelor cu 10 miliarde de dolari. Ieri, aceasta devalorizare s-a ridicat la 14 miliarde de dolari.

Industria a pierdut peste 100 miliarde de dolari

"Pagubele sunt uriase. Anuleaza profitul si dovedesc faptul ca acolo au nevoie de o ancheta, pentru a se asigura ca asa ceva nu se mai intampla si pentru a afla cui apartine responsabilitatea", a spus directorul Ethos Foundation din Geneva, citat de Bloomberg.

Pierderile totale ale UBS pe al treilea si al patrulea trimestru, in urma devalorizarii activelor, au ajuns in acest moment la 18,4 miliarde de dolari, relateaza Reuters.

Integral in Adevarul