Doar o treime din petrolul consumat de rafinăriile din România mai este este scos din ţară. România mare are doar trei rafinării mari, dar declinul producţiei interne de petrol mai asigură aprovizionarea din ţară pentru doar 31% din necesarul lor de ţiţei. Restul vine din import, în special din Kazahstan şi Rusia. În ciuda scăderii treptate a capacităţii de rafinare, producţia de ţiţei din România nu mai asigură nici măcar o treime din necesarul rafinăriilor româneşti care au mai rămas în funcţiune, potrivitEconomica.

businessFoto: Colaj foto

Ce pensii au adâncit gaura din buget. Raportul anual pe 2017 elaborat de Consiliul Fiscal scoate la iveală una dintre cele mai mari probleme care au generat deficitul fondurilor de pensii, respectiv pensiile speciale. Începând cu anul 2015 au fost reintroduse pensiile speciale, remarcându-se o diminuare a legăturii dintre contribuţiile de pensii acumulate şi viitoarele drepturi la pensii care contribuie la generarea unui impact negativ asupra sustenabilităţii pe termen lung a sistemului de pensii, cu atât mai mult cu cât şi alte grupuri profesionale vor fi de asemenea încurajate să facă presiuni pentru restabilirea/instituirea unor privilegii, potrivitAdevarul.

Avertisment FBI fără precedent: hackerii se pregătesc să vă ia banii de pe carduri.FBI-ul atrage atenţia că la atacurile anterioare ţintele au fost de obicei „instituţii financiare mici şi mijlocii” care au bugete mai mici, securitate cibernetică mai slabă şi poate chiar vulnerabilităţi mai multe.Atacatorii vor folosi un virus de tip malware pentru a-şi facilita accesul în conturile clienţilor. În plus, aceştia vor elimina limita de retragere la bancomat pentru a goli conturile clienţilor. La nivel de temporizare, atacul va fi cel mai probabil într-un weekend, când băncile termină programul. Între 2016 şi 2017, 2,4 milioane de dolari au fost furaţi din bancomate de hacker americani, scrie FBI-ul, potrivitGandul.

​Câți bani pierzi la pensie dacă te pensionezi anticipat.Proiectul de lege a pensiilor elimină pensionarea anticipată parțială, dar menține pensia anticipată, potrivit unei analize realizate de Libertatea. Există mai multe condiții care trebuie, însă, îndeplinite .Potrivit proiectului pus în dezbatere de Ministerul Muncii, actuala pensie anticipată devine pensie de limită de vârstă, iar actuala pensie anticipată cu penalizare devine pensie anticipată, scrieCapital.

Compania Infrastructurii Rutiere: Podurile din România nu sunt în pericol să se prăbuşească."Din cele 4.250 de poduri aflate pe reţeaua de Drumuri Naţionale din România, doar 37 se află în clasa tehnică 5, iar majoritatea lor sunt situate pe drumuri secundare, preluate în trecut de la autorităţile locale. De asemenea, 680 de poduri sunt în clasa tehnică 4. Nici unul dintre aceste poduri nu prezintă risc iminent de colapsare, deoarece sunt monitorizate permanent, iar acolo unde se constată agravarea situatiei se ia inclusiv măsura închiderii şi devierii circulaţiei pe alte rute”, arată CNAIR într-un comunicat de presă, potrivitDigi24.

Noua lege a pensiilor: ce se schimbă la pensia de invaliditate. Gradele de invaliditate s-au redefinit în proiectul noii legi a pensiilor pentru a le oferi beneficiarilor opţiunea de a munci şi pentru a le permite cumulul pensiei de invaliditate cu veniturile din muncă. La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate. Stagiul potenţial rezultat nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzute în anexa nr. 5, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă, potrivitEconomica.

Numărul cardurilor în circulaţie a depăşit la jumătatea anului 16,8 milioane. Numărul cardurilor în circulaţie a depăşit la jumătatea anului 16,8 milioane. Numărul automatelor bancare s-a redus cu aproape 100 de unităţi, însă cel al POS-urilor a crescut cu aproape 3.800 faţă de sfarşitul lunii martie şi a ajuns la aproape 197 de mii de unităţi. Şi valoarea tranzacţiilor de plată cu cardul a crescut, depăşind 20 miliarde de lei, însă valoarea retragerilor de numerar de la bancomate continuă să o depăşească net, aceasta din urmă situându-se la jumătatea anului la peste 47 de miliarde de lei, conform datelor publicate de Banca Centrală, potrivitRador.