O bizarerie? Pe locul 1 la creșterea PIB, pe ultimul loc în UE la costurile de împrumut: Pragul de 5% pe an a fost trecut în iulie. România este ţara care se împrumută cel mai scump dintre toate statele UE, iar pragul de 5% randament pentru obligaţiunile emise de stat a fost trecut în luna iulie. Cu 5,05%, ne plasăm de cam patru ori mai sus faţă de o medie europeană de 1,31%, sau de cinci ori peste media Zonei Euro (1,04%). În urmă cu 12 luni, timp în care datele consemnate de Eurostat arată că nu s-au produs modificări importante la nivelul mediilor UE şi Zonei Euro, eram la nivelul de 3,86%, ceea ce indică şi faptul că am avut cea mai mare deteriorare a acestui indicator dintre toate ţările membre, cu excepţia Cehiei, aflată pe un cu totul alt palier ( de la 0,83% a urcat la 2,11%), potrivit cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Metroul de Drumul Taberei: contestaţia Siemens la licitaţia pentru automatizarea traficului, respinsă a doua oară de Tribunalul Bucureşti. Tribunalul Bucureşti a respins a doua oară contestaţia Siemens la licitaţia pentru automatizarea traficului pe noua magistrală de metrou, câştigată de către rivalii de la Alstom. Cu toate acestea, telenovela cu Metroul de Drumul Taberei ar putea continua, pentru că firma pierzătoare are dreptul să formuleze recurs la Curtea de Apel Bucureşti, potivit Economica.net.

Bulgaria a adoptat planul pentru trecerea la moneda euro. Se va întâmpla mai repede decât credeam. După ce ne-au dat lecţii la infrastructură, construind o centură cu 4 benzi pe sens, bulgarii vor trece la moneda euro înaintea României şi mult mai repede decât se estima. Guvernul bulgar a aprobat, miercuri, un plan de acţiune care prevede că ţara vecină va adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, şi de asemenea la uniunea bancară europeană până la finele lunii iunie 2019, potrivit Capital.ro.

Extreme imobiliare în „orășelul” Floreşti: apartamente scoase pe piață cu prețuri de la 26.000 euro la 150.000. Cu toate carenţele de urbanism şi infrastructură care le dau încă bătăi de cap locuitorilor, „orăşelul”-satelit de lângă Cluj-Napoca a tot crescut: datele statistice arată că, în ultimii 11 ani, piaţa din Floreşti a fost alimentată cu peste 18.000 de locuinţe. Având în vedere preţurile tot mai prohibitive din municipiu, localitatea vecină a devenit alternativă pentru cei care nu pot să dea peste 1000 euro/mp, pentru o locuinţă. Sunt, şi aici, extreme: proprietari care cer 26.000 euro pe un apartament sau, la celălalt capăt – până la 150.000 euro, scrie Actual de Cluj.

Cel mai generos angajator e statul: salariu dublu la stat, decalaj public-privat triplat. Românul muncește tot mai mult pentru întreținerea unui aparat administrativ tot mai birocratic, mai ineficient și mai scump- aceasta este concluzia unei analize publicate miercuri de INACO. Președintele organizației, Andreea Paul, spune că evoluția indicatorilor salariali demonstrează că antreprenoriatul și munca privată sunt dezavantajate net în fața aparatului public, situația generând un nou tip de migrație a forței de muncă: dinspre școală și sectorul privat către stat. alariul mediu net în administrația publică a ajuns la 4.207 lei în luna iunie 2018, dublu față de salariul mediu pe economie de 2.115 lei , scrie cursdeguvernare.

Nord Stream 2: Polonia îl sprijină pe Trump împotriva lui Merkel. În disputa dintre Germania și SUA pentru Nord Stream 2, Polonia este de partea Americii – a spus ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, după întâlnirea cu șeful diplomației germane. Washingtonul poate impune sancțiuni contra firmelor care construiesc gazoductul. Sâmbătă, la Meseberg, Merkel și Putin au stabilit ca gazoductul să fie terminat potrivit planului până la sfârșitul anului viitor. Situația este cu atât mai complicată întrucât tot acum războiul comercial, pe care Trump l-a declarat Uniunii, poate lovi în furnizorii polonezi de subansambluri pentru concernele germane, potrivit Rador, care citează Rzeczpospolita.

O companie de stat face angajări. Salariile sunt de la 1.000 de euro în sus. Compania Metrorex a început demersurile pentru angajarea a 350 de persoane, urmând ca din 2019 să mai suplimenteze schema de personal cu încă 950 de posturi, astfel încât să se asigure funcţionarea optimă a activităţilor de exploatare şi infrastructură. Este un prim răspuns al Administraţiei Metroului bucureştean la solicitările sindicaliştilor, care în a treia zi de proteste au susţinut că este nevoie de cel puţin 700 de angajaţi în plus pentru a se asigura securitatea călătorilor, potrivit Capital.ro.

Mâncarea nu prea se vinde la reducere în România. Aflați încă în căutarea mixului perfect dintre advertising și promoțiile din magazin, producătorii și retailerii din industria alimentară sunt încă reticenți în ceea ce pivește efectele reducerilor de preț asupra vânzărilor. Așadar, doar aproximativ 20% din volumele categoriilor alimentare sunt vândute cu un discount de cel puțin 5%, indică studiile realizate de compania de cercetare Nielsen România. Un procent similar este întâlnit în Spania (20%), Olanda (20%), Brazilia (21%) sau Germania (23%), în timp ce Franța și Belgia procentele sunt ușor mai mici, de 17% și respectiv 18%, potrivit Economica.net.