Mafia certificatelor energetice. Sute de mii de românii au pierdut cumulat, în ultimii cinci ani, zeci de milioane de euro prin plata unor certificate energetice false. Autorităţile statului şi auditorii recunosc jaful de proporţii naţionale. Doar anul trecut, oficiile de cadastru din ţară au înregistrat peste 310.000 de contracte de vânzare-cumpărare cu clădiri. Din 2013, toate tranzacţiile de acest fel sunt condiţionate de existenţa unui certificat care să ateste performanţa energetică a clădirilor. Aceste documente sunt eliberate de cei aproximativ 2.000 de auditori energetici autorizaţi, potrivit Capital.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Mai e tentant să munceşti la bancă? Cele mai mari salarii nu sar, în medie, de 6.000 de lei, iar angajaţii au ajuns să ceara salariu minim. În funcţie de instituţia de la care soliciţi informaţia, salariul mediu net în sistemul bancar la finele semestrului I din 2018 are trei valori diferite: 4.860 lei – INS, 4.920 lei – BNR şi 5.300 lei-sindicate. Cel mai bine plătesc Unicredit şi Raiffeisen, spre 6.000 de lei net, în medie, dar la nivelul întregului sisterm lucrurile nu sunt roz, iar angajaţii au ajuns să ceara impunerea unui salariu minim în sectorul bancar, care să fie cu doar 30% peste cel minim pe economie, scrie Economica.net.

Olguţa Vasilescu anunţă că este în lucru o bază de date comună a Casei de Pensii şi a ANAF: Poţi să vezi de când te-ai născut şi până la pensie tot ce ai primit de la statul român. Lia Olguţa Vasilescu a precizat că au fost două milioane de oameni pentru care nu erau plătite contribuiile, iar statul a trebuit să ”acopere toate aceste cheltuieli, reprezentând deficitul, fără a-şi permite să-şi mărească pensiile”. Ministrul Muncii a anunţat că baza de date va fi funcţională în momentul apariţiei Legii pensiilor, potrivit Adevarul.

Analiză de turism: românii pleacă tot mai mult în străinătate, dar au cel mai mic buget de vacanță din Europa. Chiar dacă programul voucherelor de vacanţă a impulsionat serios în această vară afacerile operatorilor români de turism, după cum susţin agenţiile locale, şi numărul românilor care aleg să își petreacă vacanța de vară în străinătate este în creștere de la an la an, arată datele înregistrate de Vola.ro și Revolut, în perioada iunie – august 2018. Destinațiile de vacanță preferate de turiștii români în 2018 sunt Italia, Spania, Anglia, Grecia și Germania, potrivit Actual de Cluj.

Reguli noi pentru asigurările obligatorii de casă și mașină. Aflată deja pentru avizări în Guvern, noua legea a asigurării obligatorii a locuinţei are şanse mari de a ajunge în Parlament chiar anul acesta. Ea va permite brokerilor de asigurare să vândă direct poliţele şi, mai mult, ar putea aduce o lărgire a ariei de riscuri pe care cea mai ieftină asigurare de locuinţă din România le acoperă. Aceasta se va întâmpla, însă, doar dacă Guvernul va încheia analiza şi va reuşi să trimită către Parlament noua lege. Reprezentanţi ai pieţei, dar şi parlamentari au propus de-a lungul timpului ca acoperirea asigurării obligatorii (PAD), care se limitează la daunele provocate de cutremur şi inundaţie, să fie extinsă, potrivit Capital.ro.

Gaz natural comprimat în rezervor, în loc de benzină sau motorină? Care sunt economiile şi avantajele. Conversia autovehiculelor care funcţionează cu benzină şi motorină pentru a putea funcţiona cu gaz natural comprimat (GNC) costă circa 900 de euro, şi poate fi realizată atât în faza de producţie, cât şi ulterior, se arată într-un material informativ al Engie, companie care dezvoltă astfel de soluţii şi care a deschis în vară prima staţie de GNC pentru autovehicule din Bucureşti. Odată conversia făcută, cei de la Engie spun că proprietarul mijlocului de transport va face o economie substantială la combustibil. Astfel, pentru un autoturism, câştigul ar fi de 36%, dat fiind că, în varianta clasică, pentru 100 de kilometri carburantul ar costa 47 de lei, iar în varianta cu GNC costul ar scădea până la 30 de lei, scrie Economica.net.