Europa devine tot mai verde dar pierde în războiul tehnologic, în favoarea Chinei. Europa are drept ţintă ca, în anul 2030, 32% din toată energia consumată să provină din surse regenerabile. În anul 2050, ar trebui ca Europa să ajungă la celebra carbon-zero emissions. În acelaşi an, ar trebui ca, în cel mai pesimist scenariu, 30% din transport să folosească electricitate, în loc de combustibili fosili. Şi acestea sunt doar câteva ţinte. Însă competiţia globală este acerbă, în top 10, în 2016, cinci erau companii din China, în timp de în 2008 erau doar trei, potrivit Economica.net.

BusinessFoto: Colaj foto

Exclusivitate Reuters: Anchetă la BERD după acuzaţii că preşedintele băncii a obţinut informaţii personale despre directori. Mai multe state membre ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au cerut anchetarea preşedintelui băncii, Suma Chakrabarti, după acuzaţii privind colectarea de date personale ale unor directori, arată un document consultat de Reuters. Mai mulţi membri ai consiliului director au formulat în 29 mai o reclamaţie împotriva preşedintelui. Reclamanţii, reprezentând unele din guvernele celor 67 de state acţionare ale băncii, s-au adresat directorului pentru conformitate, afirmă patru surse ale agenţiei Reuters, care în momentul respectiv aveau funcţii de directori în BERD, potrivit Agerpres.

„Inflaţia industrială”, peste ”inflația populară” – Energia, deja cu 14% mai scumpă: Lumini, umbre şi implicaţii. Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut uşor în luna august 2018, până la 5,86%, dar a rămas semnificativ peste inflaţia preţurilor la consumator, măsurată de IPC (5,06%). Or, industria este cea care dă tonul în întreaga economie (deşi în prima jumătate a acestui an a contribuit cu doar 23,6% la formarea PIB şi cu 1% din cele 4% creştere economică), iar o problemă de preț e o problemă de competitivitate. La începtul anului 2018, rezerva de scădere a preţurilor din 2015 şi 2016 s-a epuizat, scrie Cursdeguvernare.ro.

Impresiile unor soferi amatori, dupa primul lor test drive electric. Au fost zile insorite, insa diminetile de toamna au pus la treaba instalatia de climatizare, dezaburirea, scaunele incalzite, ba chiar si incalzirea volanului. Consumul mediu dupa 1181 km si doua saptamani de utilizare, cu peste 20 conducatori, este 12,3 kWh/100 km, cu 7,3% mai mare decat cel indicat in cartea tehnica, ceea ce reprezinta un plus de 0,51 lei/100 km. Trebuie mentionat ca stilul de conducere are un impact major asupra consumului, maximul inregistrat fiind de 14,7 kWh, iar minimul 10,6 kWh/10 0km, potrivit 24auto.ro.

Legea offshore nu e legea de murături! Este nevoie de medierea președintelui și de un acord transpartinic. O să ziceți că am ceva cu Președintele Iohannis, dar absența acestuia din povestea cu exploatările offshore a creat un haos de nedescris în procesul de reglementare. Lăsată la mâna unui individ dubios care a transformat politica externă a României în propria cămară cu murături de dat la schimb cu vecinii, problema redevențelor petroliere nici nu poate fi rezolvată la modul serios și credibil pentru o perioadă de 10-30 de ani, fără un acord transpartinic. Ce, evident, nu poate fi inițiat și mediat decât de președintele republicii, potrivit Moise.ro.

Producătorul de autobuze cu sediu în Ciorogârla, lângă Bucureşti, a punctat decisiv la Sibiu. Compania locală de transport călători Tursib a admis oferta tehnică a fabricii româneşti şi a deschis astfel drumul spre câştigarea licitaţiei de 11,55 milioane de lei, pentru 10 autobuze noi. Oferta financiară contează în proporţie de 70% în stabilirea câştigătorului iar aici, BMC surclasează concurentul, compania turcă Anadolu Isuzu. Producătorul local de autobuze a venit cu o ofertă de 189.000 de euro pe unitat, potrivit Capital.ro.

Primăria Capitalei a finalizat rapoartele de evaluare a terenurilor expropriate pentru realizarea Pasajului Domneşti. Primăria Capitalei anunţă că la cererea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a întocmit rapoartele de evaluare a terenurilor expropriate pentru realizarea Pasajului Domneşti. Primăria a informat că face aceste precizări în urma materialelor de presă conform cărora Pasajul Domneşti este un proiect "blocat" şi în care se "induce ideea" că "din cauza Primăriei Capitalei stagnează" aceste lucrări, potrivit Economica.net.

Spania încearcă să facă faţă afluxului de trotinete electrice. Trotinetele electrice introduse în această vară în oraşele din Spania au revoluţionat mobilitatea urbană, exasperând în acelaşi timp pietonii şi conducătorii auto, relatează vineri AFP. Pe străzile din Madrid, cele câteva sute de trotinete puse la dispoziţie rezidenţilor de compania Lime - la care sunt acţionari Uber şi Alphabet, compania-mamă a gigantului Google, - provoacă reacţii dintre cele mai diverse. Utilizatorii acestor dispozitive, pe care le deblochează folosind o aplicaţie de pe telefonul mobil, "nu respectă nimic. Este nevoie de reguli. Este o nebunie. Se pun în calea autobuzelor şi taxiurilor. Traversează prin faţa maşinilor", spune cu indignare Fernando Sobrino, un şofer de taxi de 59 de ani, potrivit Agerpres.