Milioane de cetateni din Romania isi vor putea plati on-line taxele si impozitele sau vor putea transmite cereri catre primarii, agentii fiscale sau alte autoritati publice numai prin simpla accesare a site-urilor acestora.

Acest lucru va fi posibil prin introducerea unei metode sigure de autentificare a cetatenilor pe web - asa-numitul standard Open ID, ce permite introducerea unui cod de identificare (ID) creat la furnizor de servicii de garantie de identitate.

Conform unui proiect de act normativ lansat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si care ar putea fi adoptat in termen de doua sau trei luni, operatorii de telefonie mobila sau fixa, precum si institutiile de credit pot fi garantia de identitate a clientilor. Aceasta pentru ca la incheierea oricarui abonament de telefonie sau credit solicitantii trebuie sa prezinte un act de identitate, contractul de proprietate asupra locuintei unde domiciliaza si/sau o factura la serviciile de utilitati (energie electrica sau gaze). "Deci, au suficiente date pentru a certifica autenticitatea unei persoane", a aratat Constantin Teodorescu, secretar de stat in MCTI.

Acest sistem a fost dezvoltat pentru prima data de compania americana din domeniul tehnologiei informatiei Sun Microsystem, in urma cu un an si jumatate, iar la ora actuala a fost preluat de Yahoo! pentru cei peste 240 de milioane de utilizatori ai sai, de Google, Microsoft etc.

"Utilizarea acestui sistem ar fi insa o premiera in Europa, daca o sa-l folosim pentru autentificarea in ceea ce priveste serviciile administrative si comerciale", a mai adaugat Teodorescu. El va conduce la eficienta in serviciile de e-Guvernare si e-Administratie, fara nici o investitie suplimentara din partea autoritatilor. Vodafone, Cosmote, Orange, Telemobil si Romtelecom, precum si Bancpost si-au exprimat intentia de a introduce Standardul Open ID pe piata romaneasca, primele doua companii anuntand ca au si efectuat o serie de teste in acest sens.

Secretarul de stat din MCTI a aratat insa ca orice mare companie care dispune de un sistem electronic poate deveni garant de identitate pentru angajatii sai, costurile fiind minime.

Romania Libera