Preţurile din România, la 48% faţă de media UE, din perspectiva consumului individual efectiv. Nivelul preţurilor din România s-a situat anul trecut la 48% din media UE din perspectiva consumului individual efectiv (abreviat AIC în lb. engleză), potrivit datelor publicate de Eurostat. Ne-am plasat, astfel, pe penultimul loc, înaintea Bulgariei (44%) şi în urma Poloniei (53%) şi Ungariei (55%). De reţinut, raportul de medie a preţurilor coboară în cazul nostru sub 47% dacă raportarea se face la Zona Euro, unde nivelul preţurilor consemnat oficial a fost de 103% din media UE, potrivit cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Păgubiții de la Harinvest ar urma să primească înapoi banii din conturile devalizate. Instanța obligă BCR să returneze 19,7 milioane, anulând tranzacțiile sell-out cu casa de brokeraj care a făcut frauda. Banca va contesta decizia pe "toate căile legale". Curtea de Apel Pitești a decis definitiv anularea tranzacțiilor sell-out dintre Harinvest și Banca Comercială Română din urmă cu 5 ani și a obligat BCR să plătească înapoi 19,7 milioane lei către Harinvest, aflată în administrare judiciară. Banii urmează să fie folosiți pentru a îndestula tabelul creditorilor, în cea mai mare parte clienți care și-au văzut portofoliile golite instantaneu. BCR consideră nejustificată o astfel de decizie, în care banca este obligată să acopere frauda operată exclusiv de Harinvest, și spune că o va ataca pe toate căile legale, potrivit Profit.ro.

Romgaz scoate mai mult gaz şi face mai mulţi bani, statul îi taie din profit şi îi goleşte conturile. Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, şi singurul controlat de stat, îşi creşte producţia şi afacerile, pe fondul creşterii preţurilor la gaze, dar statul român, în dubla sa calitate, de reglementator şi de patron, îi taie profitul, işi îi goleşte conturile. Romgaz a înregistrat în primele nouă luni o producţie de gaze naturale de 3,92 miliarde de metri cubi, cu 171 milioane de metri cubi mai mare decât producţia realizată în perioada similară a anului anterior (+4,56%) şi cu 61 milioane de metri cubi mai mare decât cea programată (+1,5%), potrivit Economica.net.

Cum alegem intre variantele unui automobil oferit cu motorizare hibrida, plug-in hibrida si electrica? In primul rand, depinde de domeniul de utilizare preponderent – urban, periurban sau pe distante lungi. In al doilea rand, depinde de importanta acordata de proprietari beneficiilor economice pe termen scurt si lung. Si probabil doar in ultimul rand depinde de “constiinta ecologica” a fiecaruia si de realizarea ca masa emisiilor poluante degajate in atmosfera oraselor, pe durata vietii unui automobil echipat cu motor cu ardere interna, este aproximativ egala cu cea a automobilului, scrie 24auto.ro.

Masinile poluante ar putea fi interzise in centrul Bucurestiului incepand cu 15 martie 2019. In proiectul initiat de Lucian Iliescu (PMP) se mai arata ca, o data ce vom intra in 2022, circulatia autovehiculelor poluante va fi interzisa in toata Capitala, necontand daca acestea sunt inmatriculate in Bucuresti. De altfel, din 2022, daca proiectul este validat, nu va fi permisa nici circulatia automobilelor Euro 3 si Euro 4 prin centrul Capitalei, interdictie care va acoperi intreg teritoriul Bucurestiului in anul 2025, potrivit wall-street.ro.

Surpriză: Google Maps va avea un serviciu de chat. Google anunță lansarea unei funcții de comunicare în cadrul aplicației Maps, prin care utilizatorii pot vorbi în timp real cu reprezentanții firmelor. Prin noua facilitate, utilizatorii pot adresa întrebări sau chiar da comenzi folosind funcția de trimitere a mesajelor care va apărea în curând în Google Maps, atât pe Android, cât și pe iOS. Un nou buton, care permite trimiterea unui mesaj, va fi vizibil utilizatorilor în pagina dedicată unei anumite firme, fie că este vorba de un restaurant sau un magazin de haine, potrivit Profit.ro.

O nouă centrală electrică pe gaze, de 50 MW, ar putea fi construită în Bucureşti, din banii Guvernului-surse. Există un plan făcut, şi care are aprobarea de principiu a Ministerului Energiei, privind construcţia unei centrale electrice pe gaze noi, în ciclu combinat, pe locul fostului CET Titan. Capacitatea centralei va fi de 50 MW, iar investiţia ar fi de maximum 40 de milioane de euro, pentru că dispune de un amplasament foarte bun. Este la sursa de gaz, la sursa de apă, şi este lângă staţia electrică, deci costul ar putea coborî undeva la 700.000 de euro pe MWh nou instalat, potrivit Economica.net.