Pietele emergente din Europa de est au fost supuse unor noi presiuni, joi, in urma deciziei agentiei de rating Fitch de a retrograda perspectiva pentru Romania, Bulgaria, Estonia si Letonia, din cauza deficitelor mari de cont curent, informeaza ziarul britanic Financial Times, citat de Rador.

Fitch a redus perspectiva pentru aceste tari de la "stabila" la "negativa", avertizand ca deficitele lor externe par "deconcertant de intinse, potrivit standardelor globale actuale sau istorice".

Fitch a plasat deficitele de cont curent din 2007 la 25% din PIB pentru Letonia, 19,5% pentru Bulgaria, 16% pentru Estonia si 14% pentru Romania.

Agentia a estimat ca, alaturi de Georgia, care are un rating mult mai redus pentru investitii, aceste tari au inregistrat cele mai inalte deficituri de cont curent din toate cele 105 tari cotate de Fitch.

Edward Parker, seful departamentului pentru Europa emergenta la Fitch, a spus: "Deficitele externe, care erau usor de finantat in vremurile de numerar abundent si apetit pentru risc, ar putea fi mai dificil de finantat dupa socul mondial al creditelor."

Fitch a parut a da mai putina importanta decat alti observatori argumentului ca apartanenta la UE si integrarea economica in Europa occidentala permite statelor est-europene sa aiba deficite mai mari decat in alte conditii.