Criza financiara internationala, marcata de scaderi puternice pe toate bursele din lume, a anulat in intregime castigurile obtinute de investitori in 2007.

Valoarea totala a companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inclusiv piata RASDAQ, a scazut in ianuarie cu 7 mld. euro, ajungand la nivelul de la sfarsitul lui 2006, de 24,5 mld. euro.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii de la Bursa, a pierdut luna trecuta 23%, dupa ce castigase 22% anul trecut, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 20%, coborand sub nivelul de la sfarsitul lui 2006.

Scaderile de pe Bursa au lovit puternic si fondurile mutuale care investesc preponderent in actiuni, unele pierzand chiar mai mult decat castigasera in 2007.

Fondurile straine de investitii, care au retras in ultima luna sume importante de pe pietele emergente de capital, sunt considerate principalele responsabile pentru scaderile din ianuarie.

Cei mai loviti de corectie au fost insa micii investitori locali care au intrat pe Bursa anul trecut, cumparand actiuni in apropierea maximelor din iunie-iulie, si care au pierdut in unele cazuri peste 30-40%.

ZF