Noua Roşie Montană: Eldorado Gold susţine că a descoperit zăcăminte de aur de până la 7,8 miliarde de dolari în România. Compania canadiană Eldorado Gold, cu activităţi în România, Turcia, Grecia, Serbia şi Brazilia a anunţat că estimează resursele potenţiale din perimetrul de la Bolcana, în judeţul Hunedoara, la 6,5 milioane de uncii de aur şi 686.000 de tone de cupru. Estimările se bazează pe studiile geologice preliminare din zonă şi încă nu au fost dovedite, potrivit unui raport publicat de compania canadiană, listată la bursa din Toronto. Compania minieră previzionează o rată de recuperare de 86% în cazul zăcăminteleor aurifere şi de 90% pentru cele de cupru, potrivit Economica.

businessFoto: Colaj foto

Majorări salariale pentru profesori, de la 1 decembrie și 1 ianuarie. Profesorii vor primi în ianuarie un spor de 10% la salariu, urmat de un alt spor, pentru condiţii vătămătoare, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Aceasta a confirmat că Guvernul va pune în aplicare planul anunțat la începutul anului școlar, pe 10 septembrie, la Miercurea Ciuc, de ministrul de atunci al Educației, Valentin Popa. Sporul de suprasolicitare, de 10%, se va calcula de la 1 decembrie, iar profesorii vor primii banii în luna ianuarie 2019, a confirmat pentru Edupedu.ro Ecaterina Andronescu, scrie Edupedu.

Regimul armelor, relaxat: Armele letale pot fi cumpărate fără curs de instruire, inclusiv de condamnați la închisoare pentru încălcarea regimului. Senatorii au adoptat, miercuri, o serie de modificări la regimul armelor și munițiilor, prin care sunt relaxate condițiile generale de procurare, deținere, păstrare și folosire a armelor, precum și privind cantitatea de muniție permisă, dar și condițiile de prelungire a permisului de armă. Armele letale vor putea fi cumpărate fără curs de instruire, inclusiv de condamnați la închisoare pentru nerespectarea regimului armelor, refuzul examinării psihologice sau contravențiile nu vor mai anula dreptul de deținere a armelor, iar cantitatea de muniție permisă va fi majorată, potrivit Profit.ro.

Importăm 20% din merele consumate deşi suntem al doilea producător din Europa. În jur de 18% din necesarul de consum de mere al României este asigurat din import, în condiţiile în care România este al doilea cel mai mare producător de mere din Europa după suprafaţa cultivată, se arată într-o analiză a Departamentului pentru Agricultură al SUA, care foloseşte date de la Institutul Naţional de Statistică. Livezile îmbătrânite, ce reprezintă aproximativ 50% din cele existente, produc în medie doar şase tone la hectar, faţă de 33 de tone la hectar cât realizează fermierii italieni sau 15 tone la hectar polonezii şi ungurii, ceea ce ne face dependenţi de importuri, scrie Economica.

Licitație bombă-Guvernul cumpără vagoane și rame electrice de aproape 300 milioane de euro. Ministerul Trasporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, a demarat licitația pentru achiziție de material rulant. Conducerea Autorităţii pentru Reformă Feroviară a publicat un anunţ consultare piaţă pentru a obţine valoarea estimativă unitară pentru achiziţia de rame electrice noi destinate transportului feroviar de călători (RE-R) şi o cotaţie pentru mentenanţa acestora, în vederea iniţierii unei proceduri de achiziţie. În prima etapă, ARF 20 rame electrice noi destinate transportului feroviar de călători, pe rutele suburbane şi regionale (RE-R), potrivit Capital.

Din 50 de salariați, 37 ar aplica pentru un job în România S.A.,12% pentru funcția de Premier. Într-un scenariu propus de un sondaj BestJobs, participanții au fost întrebați dacă s-ar angaja în România, în cazul în care țara ar fi de fapt o companie, mai exact o societate pe acțiuni. Dintre cei care ar fi dispuși să se angajeze în „compania” România S.A., doar 5% ar fi interesați de poziția de Președinte (Președintele României), 12% pentru cea de Director General/CEO (Prim-ministru), 3% ar dori funcția de Assistant Manager (președintele Camerei Deputaților), 5,6% pe cea de Director Financiar (Ministrul Finanțelor), 7,2% ar vrea postul de Director Operațional/COO (Ministrul Economiei), iar 7,5% funcția de Director Juridic (Ministrul Justiției), potrivit Edupedu.

Surprize, surprize după reproiectare: Construirea stadionului de atletism depăşeşte zece milioane de euro. Stadionul de atletism din Craiova, care trebuia construit încă din 2016 lângă arena „Ion Oblemenco“, se dovedeşte o investiţie costisitoare pentru bugetul local. După actualizarea devizului general şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Stadion de atletism cu capacitate de peste 5.000 locuri“, costul de realizare a arenei a crescut de la 4,7 milioane de euro la 11,5 milioane de euro. Peste scheletul stadionului de atletism de 5.000 de locuri va mai trece o iarnă, urmând ca la primăvară Primăria Craiova să umble serios în vistierie pentru a relua lucrările de execuţie a arenei, demarate în mai 2015 şi abandonate prin septembrie 2016, când stadionul trebuia să fie gata demult, potrivit Gazeta de Sud.

Siropul inventat de un român se vinde ca pâinea caldă în Germania. „Totul a pornit de la descoperirea mea din Franţa“. Paul Peteanu (43 de ani) trăieşte în Germania din 1997 şi este administratorul unei afaceri care l-a făcut cunoscut peste hotare. Peteanu, originar din Cluj, a inventat o băutură aflată la mare căutare în supermarketurile din Germania şi Austria, iar în curând se va vinde şi pe piaţa din Elveţia şi Liechtenstein.Licenţiat în Agronomie la Munchen, Paul Peteanu a plecat din ţară în 1997, pentru a trăi visul german, dar mai ales pentru a fi alături de iubita sa, care din aceelaşi an i-a devenit soţie. Ce a urmat este o poveste de succes pe toate planurile, scrie Adevărul.