Guvernul introduce „taxa pe lăcomie”, care va lua 70% din profitul băncilor. Cum vor fi afectaţi românii. Cotele taxei pe active se diferenţiază în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă, astfel: a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%; b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%; c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%, scrie Adevarul.

BusinessFoto: Colaj foto

Carburanţii se vor scumpi, începând cu prima zi a anului 2019. Cu cât şi de ce. Scăderile de preţ la carburanţi iau o pauză. De la începutul lui 2019, preţurile la benzină şi motorină vor creşte din nou, de data aceasta din cauza unor măsuri ale Guvernului: ajustarea accizelor cu inflaţia şi creşterea componentei bio. Strict ca urmare a acestei ajustări, un litru be benzină şi de motorină va fi mai scump cu circa 7 bani pe litru (se pune şi TVA de 19% la acciză), în urma unui calcul simplu, scrie Economica.net.

Studiile de fezabilitate au scos, în ultimii 10 ani, peste 240 milioane de lei din conturile Companiei de autostrăzi. Larghețe înainte de criză, studii pentru proiecte rămase fără bani. Mai mult de 240 de milioane de lei au fost cheltuite în ultimii zece ani de Compania de autostrăzi și drumuri naționale (CNADNR) și, ulterior, de succesoarea acesteia (CNAIR) pentru studiile de fezabilitate a peste 90 de proiecte de infrastructură, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Jumătate din această sumă a fost cheltuită în anul "de glorie" 2008, chiar înainte de criza financiară. Larghețea cu care autoritățile au aruncat cu bani înainte de criză a fost unul dintre factorii care au împins România în 2009 către un acord cu FMI și către măsuri dure de tăiere a cheltuielilor statului, potrivit Profit.ro.

Pericolul plafonării preţului: gazul românesc ieftin ar putea fi exportat masiv. Guvernul a decis plafonarea preţului la gazul extras din România la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei iar temerea este ca mare parte din acest gaz va fi exportat. Scenariul creşterii exporturilor a fost evocat de Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei şi actualmente consultant în energie. Ordonanţa de Urgenţă referitoare la unele măsuri fiscal-bugetare, adoptată de Gzvern cu câteva zile înainte de Crăciun, prevede, printre altele, plafonarea, timp de trei ani, a preţurilor gazelor din producţia internă la 68 de lei/MWh, potrivit Economica.net.