Firma primarului general nu vinde direct, ci aprovizioneaza cu borduri de andezit societatile care intretin strazile Capitalei. Ani la rand, primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, a negat cu vehementa ca bordurile din andezit, „plantate“ in ultimii ani de firmele care intretin strazile Capitalei, provin de la firma sa.

SFin a cautat „sursa zero“, furnizorul primar al celebrelor borduri din Bucuresti, si este gata sa puna in albumul edilului - alaturi de colectia in care pozeaza ca „victima a campaniilor de presa“ - si imaginea depozitului de borduri din incinta societatii Titan Mar, din Calea 13 Septembrie.

Aici se regasesc borduri din andezit, „surori gemene“ cu cele amplasate in ultimii ani pe strazile Bucurestiului. Primarul nu se incurca cu borduri de ciment care costa maximum 10 euro, ci livreaza doar borduri de andezit cu preturi intre 40 si 50 euro.

Halaicu a inventat „borduriada“, PD a desavårsit-o

Afacerile cu borduri au trecut prin mai multe etape in ultimii 10 ani. Primul care a brevetat noua afacere de scoatere a bordurilor de granit si bazalt, prelucrarea acestora si refolosirea in alte scopuri ornamentale a fost primarul Crin Halaicu.

Traian Basescu a continuat operatiunea de scoatere a bordurilor de roca si inlocuirea cu replici din ciment, dar de proasta calitate. Ideea nu a fost pe placul primarului Videanu, care a propus folosirea de materiale rezistente, in dauna celor din ciment. Asa s-a ajuns la montarea bordurilor din andezit pe strazile Capitalei.

Cum in Romania capacitatea de productie este insuficienta fata de cerere, iar importul nu e o solutie avantajoasa, firma lui Adriean Videanu, Titan Mar, a contribuit din plin la bunastarea locuitorilor Bucurestiului prin livrarea de borduri din andezit.

Tehnologica Radion a luat borduri de la Videanu

Calvarul schimbarii bordurilor a ajuns insa in etapa in care pana si constructorii recunosc ca se aprovizioneaza inclusiv de la Titan Mar, chiar daca Adriean Videanu s-a ferit sa explice implicarea sa in aparitia bordurilor din andezit si a comunicat contrariul prin comunicate de presa ambigue.

Pentru cei care nu cred decat ceea ce vad, o „ex-cursie“ la sediul din Bucuresti al societatii patronate de Videanu ar putea lamuri situatia: in curte sunt si acum stive de borduri din andezit, aruncate in fata societatii ChemTraders, din in-cinta ingradita a Titan Mar.

Firmele ce lucreaza de zor la bordurile Bucurestiului spun cu jumatate de gura ca folosesc borduri de la firma lui Videanu, dar subliniaza ca nu au fost obligate de nimeni sa faca asta; in alegerea furnizorului au contat, vezi bine, doar termenele de executie si pretul redus.

„Eu, ca reprezentant al serviciului de aprovizionare al firmei Tehnologica Radion, raspund in fata unor foruri superioare in programul ISO.

Prezint 5 oferte care stau in picioare, imi sunt aprobate de conducere, iar apoi trebuie sa le achizitionez. Serviciul Tehnic din primarie imi certifica materialul dinainte sa-l cumpar... ca nu-l cumpar si apoi ma uit la el... Sunt valori foarte mari. Proiectarea vine de sus, n-o facem cum vrem noi“, a declarat, pentru SFin, Vasile Fodor, director de aprovizionare la Tehnologica Radion. Aceasta este una dintre firmele care au obtinut, in ultimii ani, mai multe contracte de refacere a unor artere din Capitala.

„Bordura pe care o punem pe Nicolae Titulescu, concret... nu este de la domnul Videanu. Ce va pot spune eu este ca am luat pe alte lucrari borduri si de la domnul Videanu, in functie de capacitatile de productie. Se fac pe la Ruschita si Baia Mare borduri din andezit... In functie de pret si de calitate se aleg posibilii furnizori.

Sunt contracte clare, perioade de furnizare... Trebuie sa ne incadram in termene. Pe mine nu m-a fortat Videanu sa iau bordura de la el sau din alta parte. Eu trebuie sa-mi fac lucrarea in termen. Cred ca am dat 100 de telefoane dupa bordura, in varianta asta, in momentul in care era criza, cand a fost bubuiala aia de acum un an-doi. Era un volum imens si au fost mari probleme pentru avizari. Nu-ti da nimeni voie sa iei o bordura si s-o pui.

Trebuie mers la proiectari, la probe tehnice. Dureaza 30 de zile probele tehnice. Dupa care dai unda verde, apoi faci teste din nou. Noi, ca firma de constructii, doar le cumparam. Va dati seama ca nu le putem face chiar pe toate. Am luat si... si. Atat de la Titan Mar, cat si de la distribuitori. V-am spus: in variantele in care noi am putut face fata pe o lucrare nu am luat..., dar cand n-am facut fata n-am avut incotro“, ne-a declarat directorul de aprovizionare de la Tehnologica Radion.

Titan Mar recunoaste ca nu are cum sa blocheze accesul propriilor borduri in proiectele primariei conduse de patronul Videanu. „Titan Mar vinde direct si prin distribuitori, iar relatiile comerciale cu distribuitorii nu prevad interdictii sau limitari privitoare la relatiile cu clientii (persoane fizice sau firme private). Activitatea lor se desfasoara respectand regulile concuren-tei intr-o piata libera.

In schimb, Titan Mar, conform Hotararii AGA, din data de 27.05.2005. pct. 2, „nu are dreptul sa participe la licitatiile publice organizate de Primaria Municipiului Bucuresti“. In baza acestei decizii, in toata aceasta perioada, compania noastra nu a participat la nicio astfel de licitatie publica si nici nu a avut relatii comerciale directe cu societati aflate in subordinea Consiliului General al Primariei. Decizia AGA a fost luata tocmai pentru a elimina orice fel de conflicte de interese“, a precizat directorul general de la Titan Mar, Gheorghe Pogea.

Saptamna Financiara