Sute de persoane din orasul roman sarac Dragasani s-au imbogatit de pe urma inselarii clientilor licitatiilor online de pe eBay, cu oferte care par prea bune ca sa fie adevarate. Autorii fraudelor au scos la licitatie pe eBay chiar si noua cladire a primariei, a recunoscut saptamana trecuta primarul, scrie The Times citat de Rador.

In ciuda temerilor legate de fraudele online, Uniunea Europeana a cheltuit in ultimii trei ani 150.000 de lire sterline pe cursuri de calculatoare in Dragasani, ca recunoastere a talentelor in domeniul IT pe care le au locuitorii."Am auzit de o alta oferta pe eBay, care vindea un avion MIG. Era publicata si o poza iar pretul era foarte bun, clientul trebuind sa plateasca doar combustibilul pentru zbor. Un tip a platit 2.000 de dolari!" a exclamat primarul Gheorghe Iordache.

"Victimele sunt in general americani, pentru ca stau cel mai mult pe internet si sunt naivi", a adaugat el. "Am auzit de localnici care au cumparat dintr-o data apartamente in Bucuresti, Germania, Olanda, desi nu au un loc de munca. Altii au masini BMW, Mercedes, Porsche, dar nu lucreaza. De unde au avut bani?"

Cum numarul locurilor de munca locale este mic in acest oras industrial din regiunea viticola a judetului Valcea, fraudarea clientilor eBay a devenit o optiune populara in randul tinerilor din Dragasani.

O escrocherie clasica este "licitatia a doua sansa", prin care fraudatorii contacteaza un utilizator eBay care tocmai a ratat un obiect si ii ofera o a doua sansa de a-l achizitiona in afara regulamentului eBay. Acestia conving victimele sa cumpere obiecte fictive folosind metode de plata care nu le permit sa-si recupereze banii.

Potrivit lui Virgil Spiridon, seful serviciului national de combatere a criminalitatii informatice, anul trecut s-au efectuat 752 de aresturi si 84 de condamnari, multe dintre ele in cazuri in care romanii se dadeau drept britanici.