Puneți-vă centurile: Despre datele false de la Finanțe. Cifrele false ale creșterii economice, urmate de revenire după ce trece Legea Bugetului În septembrie 2017, estimarea de creștere economică pentru 2018 era de 4,5%. Însă Comisia Națională de Prognoză – CNP (ce bine se aseamănă cu Consiul de Stat al Planificării – al lui Ceaușescu) crește estimarea la 5,5, apoi chiar la 6,1%, astfel încât să poată fi umflate cifrele pe bugetul din 2018. Un an mai târziu, același CNP, aflat în subordinea guvernului și agățat la cabinetul premierului, refăcea estimarea pe 2018: o întorcea la 4,5% cât fusese evaluată inițial. (Să dea Dumnezeu să fie măcar 4,0…), scrie Cristi Grosu în cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Profeţia lui Vâlcov: cine a cumpărat acţiuni în "joia roşie", are câştig de două cifre la început de an. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ieşea public pe 18 decembrie şi dinamita economia cu anunţul unor modificări de substanţă ale fiscalităţii în 2019. A vorbit de taxarea cifrei de afaceri a companiilor din energie şi telecom şi “taxa pe lăcomie” pentru bănci. Anunţul s-a suprapus unui context extern nefavorabil prăbuşind, practic, acţiunile companiilor vizate de schimbări. Strategul economic al PSD, Darius Vâlcov, creditat cu aceste idei de schimbare, a avertizat în toiul mini-crizei că este doar o reacţie emoţională şi că piaţa îşi va reveni repede, potrivit Economica.net.

România riscă un nou proces european și plata a milioane de euro în timpul președinției în exercițiu a UE. Dar nu pentru că nu modifică Codurile Penale, ci pentru întârzierea legislației privind confiscarea extinsă. Țara a fost dată deja în judecată de către Comisia Europeană pe această temă, cât și pentru neimplementarea la timp a măsurilor de asigurare a calității aerului, iar acum riscă un nou proces, privind netranspunerea în legislația internă a legislației privind confiscarea extinsă. Și în acest caz, România poate fi condamnată la plata unei sancțiuni minime de aproape 2 milioane de euro, la care se adaugă penalități zilnice, indică un document oficial. De ce este important: România trebuia să transpună în legislația națională, până la 4 octombrie 2016, Directiva 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea intrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, potrivit Profit.ro.

Controlează cel mai mare lanţ de farmacii din Europa şi a cumpărat unul şi din România. Fondul de investiţii ceh, Penta Investment, se extinde pe piaţa farmaceutică din România. După ce la final de 2017 au cumpărat Mediplus şi Sensiblu, cehii au bătut palma la sfârşitul anului trecut şi pentru preluarea lanţului de farmacii Belladonna. Deocamdată însă, dosarul tranzacţiei se află în analiză la Consiliul Concurenţei, care urmează să îşi dea sau nu avizul pentru această concentrare de piaţă, potrivit Digi24.ro.

Destrămarea socială a României continuă. Politici de echilibrare? Diferenţele în materie de PIB/locuitor între regiunile României s-au redus de la integrarea europeană dar decalajele între câştigurile salariale ale locuitorilor acestor regiuni s-au majorat, potrivit prognozei publicate de Comisia Naţională de profil. Mai mult, tendinţa va continua până în 2022 pentru Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Oltenia. Polarizarea la nivel individual a beneficiilor raportate la rezultatele economice concretizate în PIB/locuitor va fi în creşterea semnificativă exact în regiunea capitalei, unde decalajele de nivel de trai în raport cu zona înconjurătoare se vor accentua cu ritmuri dintre cele mai ridicate (-8,9% pentru regiunea Sud Muntenia şi -6,2% pentru regiunea Sud-Est, vezi tabelul), potrivit cursdeguvernare.ro.

DXC Technology cumpără dezvoltatorul software Luxoft, cu 1.700 de angajați în România, într-o tranzacție de 2 miliarde de dolari. Acțiunile Luxoft cresc cu peste 80%. Compania americană DXC Technology, cel mai mare furnizor independent de soluții IT end-to-end, a ajuns la un acord de cumpărare a dezvoltatorului de soft Luxoft, desprins în 2013 din grupul rus IBS, pentru 2 miliarde de dolari. Acțiunile Lufoxt urcă, pe bursa de la New York, cu 83% înainte de deschiderea pieței (pre-market), potrivit Profit.ro.

Autostrada Lugoj – Deva: problema tunelurilor pentru urşi ar putea fi tranşată săptămâna aceasta. Problema faimoaselor tuneluri pentru protecţia urşilor de pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva, apărută încă de la finele lui 2013, ar putea fi tranşată săptămâna aceasta. Oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor avea o discuţie cu reprezentanţii Salini Impregilo cu privire la proiectul tehnic realizat de către aceştia pentru construirea tunelurilor, a spus pentru Economica.net Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. Indiferent dacă va fi acceptat sau nu proiectul tehnic al Salini pentru tuneluri, este exclusă încheierea unui act adiţional cu italienii pentru construirea lor, a subliniat reprezentantul CNAIR.