În ultimele zile leul s-a depreciat masiv spre fisperarea celor care au credite sau își plătesc chiriile în euro. După o săptămână de recorduri negative constante, miercuri euro a ajuns la 4,75 lei. Motivul, spun specialiștii, ar fi neîncrederea investitorilor în România, mai ales după modificările fiscale de la finalul anului trecut. Analiștii financiari prognozează că leul va continua să piardă și astfel va apărea un val de scumpiri. Precedentul record, conform New Money, s-a înregistrat pe 21 iulie 2018 când euro a ajuns la 4,6695 lei. Potrivit Economica.net, căderea leului contribuie la reglarea deficitului comercial și a celui bugetar. Astfel, unul dintre efectele pozitive ale deprecierii îl constituie faptul că, importurile s-ar scumpi și s-ar stimula producția internă. Odată cu creșterea producției va crește atât volumul de activitate cât și veniturile de la bugetul de stat. Totuși, dincolo de acest avantaj, predicțiile nu sunt bune. Un analist de la de la firma britanică de cercetare macroeconomică Capital Economics, avertizează că anul acesta euro ar putea ajunge la 5 lei.

businessFoto: Colaj foto

În Ardeal, în mai puțin de 4 ani ar putea intra în funcțiune două noi centrale termoelectrice pe gaz dacă Romgaz își va respecta planul. În total vor fi disponiili circa 800MW, într-una din zonele cu cel mai mare deficit de generare de energie electrică, asta în situația în care importurile de energie cresc. Marți, a fost bătut un nou record, România a importat 1860MW, cea mai mare cantitate din ultimii 19 ani. De cealaltă parte, există probleme și la consumatori. Românii nu își pot plăti facturile la energie, iar mai mult de 280.000 de gospodării nu sunt conectate la rețeaua de electricitate, arată un studiu prezentat de Adevărul.

Bun de citit:

România are cea mai mare creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară din UE- Preţurile nu ar fi crescut atât de mult, dacă oamenii nu ar fi avut bani, explică dezvoltatorii.

Bruxelles: Statele care acordă pașapoarte și vize “de aur” expun Uniunea la riscuri crescute privind securitatea, evaziunea fiscală și corupția- Comisia Europeană a avertizat, miercuri, asupra riscurilor pe care le prezintă sistemele de acordare a cetățeniei și a dreptului de ședere pentru investitori utilizate în mai multe state membre, inclusiv în România.

BNR: În Polonia şi Ungaria, suprataxarea băncilor şi a altor instituţii financiare s-a realizat după consultarea BCE- În afară de România, în Uniunea Europeană, taxe bancare pe active există în Polonia și Ungaria, dar modelele de impozitare aplicate nu sunt însă identice, diferențele de proiectare ducând la consecințe diferite asupra instituțiilor bancare, dar și asupra bugetelor și economiilor naționale, se arată într-un articol opinie al Băncii Naţionale a României (BNR).