Bugetul pe 2019 din nou cu accent pe salariile bugetarilor și asistență socială. Ministrul Finanțelor spune că proiectul va fi aprobat marți la Guvern și trimis în Parlament în aceeași zi. Prin noul proiect, Guvernul și-a propus să combată risipa banului public printr-o serie de măsuri cum ar fi compensarea orelor de muncă suplimentare cu timp liber. Liviu Dragnea a anunțat modificări și la bugetul alocat serviciilor secrete de unde o parte din bani vor fi redirecționați către sănătate. Decizia pare să-i mulțumească pe Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici care a declarat că "Avem trei domenii prioritare în care vrem să facem paşi importanţi: sănătatea, educaţia şi investiţiile publice". Referitor la nemulțumirea primăriilor el a declarat că au suficiente fonduri pentru a-și susține cheltuielile și că prioritățile sunt altele acum. Nu de aceeași părere este și Victor Ponta care a scris într-o postare pe Facebook adresată liderilor PSD că bugetul este incorect distribuit: "Schimbaţi azi acest buget ticălos, ruşinos, golănesc şi nesimţit!".

businessFoto: Colaj foto

Ministerul Transporturilor va primi anul acesta 11,66 miliarde de euro, cu aproape 55% mai mult decât anul trecut, pentru proiectele din infrastructura rutieră. Podul de la Brăila primește cei mai mulți bani. Ministerul Energiei intenţionează să demareze o procedură de achiziţie publică pentru contractarea serviciului de elaborare a unui "Studiu privind dezvoltarea unui mecanism de capacitate", adaptat condiţiilor specifice ale României. Vom plăti şi mai mult pentru energia electrică? Momentan, nu. În România prețul la energie este cel mai mic din regiune dar importurile continuă să crească. Probleme sunt însă cu Ordonanța lăcomiei. Aproximativ 50 de profesori de economie din cadrul facultăților de profil din Cluj, Iași, Timișoara și București solicită Guvernului retragerea Ordonanței lăcomiei. Aceştia spun că Executivul trebuie să găsească rapid alte soluţii decât supra-taxarea economiei pentru echilibrarea bugetului de stat, astfel încât să fie evitate noi taxe aplicate mediului de afaceri din România.

Bun de citit:

Vânzările de autoturisme ecologice, în creştere cu peste 65% în 2018, în România. Numărul autoturismelor verzi (electrice, hibride şi plug-in) vândute anul trecut în România a fost de 4.572, în creştere cu 65,7% faţă de anul 2017, reiese din statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), citează G4media.

Document: Planul de adoptare a euro. Măsurile necesare – invers decât actualele politici publice. Investițiile, reformele structurale şi consolidarea bugetară se numără printre cele mai importante probleme în calea aderării României la zona euro – se arată în raport, potrivit Curs de guvernare.