Liderii coaliţiei PSD-ALDE nu au ajuns la o înţelegere privind bugetele locale după o discuţie de mai bine de patru ore în biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, urmând ca discuţiile să aibă loc şi mâine, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. După circa două ore şi jumătate de discuţii aprinse, întâlnirea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) s-a încheiat prin semnarea unui armistiţiu de două săptămâni, perioada în care va fi decisă soarta taxei pe activele bancare. Schimbare de atitudine la Vâlcov, care propune BNR modificarea formulei de calcul a ROBOR, pentru a nu se plăti nicio „taxă pe lăcomie”. Care a fost reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancar.

BusinessFoto: Colaj foto

Paradoxul OUG Vâlcov-Teodorovici: Populaţia va plăti în facturile de electricitate inclusiv gaz scump rusesc, titrează Economica.net. Centralele electrice pe gaze de la Brazi şi Iernut vor fi obligate să folosească un preţ mai mare pentru gazele folosite pentru producţia de electricitate şi chiar să "ardă" gaze ruseşti, mai scumpe. O parte din energia produsă aici mai scump din cauza OUG 114 va fi plătită de populaţie, prin mecanismul de reglementare cauzat tot de celebra Ordonanţă. Mai mult, OUG 114 va stimula munca la negru prin schimbările aduse legii zilierilor, spune PIAROM. Curs de Guvernare explică care sunt marile dificultăți care împing MFP să recurgă la soluții de conjunctură. Emisiunile de titluri de stat pentru populație şi programul “gROwth – Contul de economii Junior” sunt metode pentru stimularea educației financiare, mai degrabă decât unele de finanțare a deficitului bugetar. Profit.ro scrie despre impactul asupra bursei dacă se renunță la taxa lăcomiei. După ce Guvernul a anticipat prin bugetul pentru anul 2019 că nu va încasa niciun ban din taxa pe activele bancare, mizând, probabil, pe scăderea sub 2% a indicelui de dobândă ROBOR, mesajele publice au dat speranțe și pe bursă că acest lucru se va întâmpla. Rezultatul este o revenire de 11% a acțiunilor bancare Citește mai mult la: https://www.profit.ro/ Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Anul 2019 ar putea fi unul de referinţă pentru metroul bucureştean, dacă planurile Guvernului de dublare a investiţiilor vor da roade. Conform alocărilor bugetare, autorităţile mizează anul acesta pe finalizarea construcţiei Metroului de Drumul Taberei, dar şi pe începerea lucrărilor la Metroul de Otopen, scrie Economica.net. Una caldă, alta rece. Guvernul pregătește o OUG cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri pentru companii, prin creșterea sancțiunilor aplicate de Protecția Consumatorilor, scrie Republica.

Salariul minim brut: în România și în statele UE. România se plasează pe antepenultimul loc între statele ca nivel al salariului minim brut, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu un nivel de 446 de euro. În urma noastră figurează Bulgaria (286 euro) şi Letonia (430 euro) iar peste valoarea de la noi se află fostele colege de bloc socialist Ungaria (464 euro), Croaţia (506 euro), Cehia (519 euro), Slovacia (520 euro), Polonia (523 euro), Estonia (540 euro) şi Lituania (555 euro).

Ultimele prețuri ale locuințelor indică: cumpărătorii spun STOP tendinței. Unde sunt cele mai ieftine apartamente. Proprietățile rezidențiale din România (apartamente, dar și case) s-au apreciat cu 1,6% în ultimul trimestru al anului trecut față de cele trei luni anterioare, după ce, pe parcursul întregului an, prețurile solicitate de vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%. Această cifră arată că tendința de temperare a scumpirilor de pe piața rezidențială s-a accentuat vizibil anul trecut, în condițiile în care în 2017 și 2016 erau consemnate creșteri de 9,1% și, respectiv, 12,4%, potrivit Profit.ro.

Proprietățile rezidențiale din România (apartamente, dar și case) s-au apreciat cu 1,6% în ultimul trimestru al anului trecut față de cele trei luni anterioare, după ce, pe parcursul întregului an, prețurile solicitate de vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%. Această cifră arată că tendința de temperare a scumpirilor de pe piața rezidențială s-a accentuat vizibil anul trecut, în condițiile în care în 2017 și 2016 erau consemnate creșteri de 9,1% și, respectiv, 12,4%