Nemulțumirile legate de bugetul pe 2019 nu încetează să apară. Consiliul Fiscal avertizează că autoritățile au supraevaluat în mod semnificativ încasările din TVA. Pentru anul următor veniturile din TVA sunt proiectate să crească cu 17% comparativ cu nivelul din execuția aferentă anului 2018. Mai mult de atât, și cifrele pentru veniturile din contribuții sociale și impozit pe venit sunt supraestimate cu aproximativ 3,5 miliarde de lei. Soluții încă se mai caută. Astfel că, marți, Dragnea și Tăriceanu au avut discuții cu reprezentanții UDMR în speranța că vor găsi o cale de a-i mulțumi pe primari. Pentru miercuri este programată o altă întâlnire cu Asociația Municipiilor din România în cadrul căreia se va discuta pe tema bugetului. La întâlnire, conform G4media, și-au anunțat prezența atât Liviu Dragnea cât și Gabriela Firea. Primarul Capitalei este de părere că acest buget este primul buget de faliment al Capitalei după 1989 și tot ea spune că informațiile conform cărora sumele alocate primăriei au crescut sunt false și a lăsat să se înțeleagă faptul că se va adresa instanței dacă Guvernul nu va aloca banii solicitați pentru București.

businessFoto: Colaj foto

ALDE și UDMR condiționează aprobarea bugetului de aprobarea ordonanței OUG 114/2018. În timp ce ALDE cere eliminarea sau măcar amânarea impunerii taxei, UDMR cere amânarea cu un an, scrie G4media. Liderii din business văd ordonanţa lăcomiei ca pe un „măr al discordiei” cu care se confruntă atât mediul economic, cât şi mediul politic şi spun că taxele introduse vor afecta în principal afacerile româneşti, nu companiile străine pentru că acestea vor găsi întotdeauna modalităţi să se descurce.Acţionarii străini au adus anul trecut filialelor lor din România cu activităţi în agricultură peste 450 de milioane de euro, din care mai bine de jumătate reprezintă investiţia americanilor de la Bunge. O altă treime din sumă a venit în industria lactatelor dominată de jucători francezi.

Bun de citit:

Linia de cale ferată Gara de Nord – Aeroport Otopeni nu va fi terminată prea curând. Bugetul prevede bani doar pentru studiul de fezabilitate, deși guvernul vrea să o termine în aprilie 2020, potrivit G4media.

Concurența ridică amenzile. 2018 - locul II în topul celor mai mari amenzi. Firmele încep să furnizeze informații pentru a scăpa cu sancțiuni mai mici. Anul 2018 ocupă locul II în clasamentul celor mai mari amenzi aplicate de Consiliul Concurenței, pe locul I fiind anul 2011, cu amenzi totale în valoare de 1.246.641.324 lei, iar pe locul III s-ar afla amenzile aplicate în anul 2015, de 239.680.544 lei, potrivit Profit.ro

Salariul minim brut: în România și în statele UE. România se plasează pe antepenultimul loc între statele ca nivel al salariului minim brut, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu un nivel de 446 de euro. În urma noastră figurează Bulgaria şi Letonia, potrivit Curs de guvernare.