O manevră suspectă - desfiinţarea ASF. Economist: „Se doreşte crearea a trei vaci de muls“. Proaspătul proiect de desfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară şi reînfiinţarea celor trei comisii care l-au format în 2013, poate avea drept scop crearea a „trei vaci de muls, numai bune de căpuşat”, a declarat pentru „Adevărul” profesorul de economie Cristian Păun. Bursa încheie săptămâna în neclintire.

business reportFoto: Hotnews

Acțiunile Băncii Transilvania și BRD revin în topul volumelor. Pentru a 2-a sesiune consecutivă, indicii principali de la Bursa de Valori București au avut deviații minime de la nivelurile de referință, iar tranzacții importante s-au consemnat în piața deal, scrie Profit.ro.

Eurostat: România, cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în luna februarie. România a înregistrat, în luna februarie, cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, de 4%, potrivit datelor publicate vineri de Biroul european de statistică Eurostat. România este urmată de Ungaria și Letonia, scrie G4media.

Statele Unite ar putea aloca un milliard de dolari Europei de Est, inclusiv României, bani publici, ca să facă faţă ofensivei Gazprom. Un congresman republican a depus un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va impune Guvernului Statelor Unite să se implice, financiar şi diplomatic, în susţinerea oricărui proiect din Europa Centrală şi de Est care să întărească securitatea energetică şi diversificarea surselor de aprovizionare, pentru a contraataca astfel influenţa tot mai mare a Rusiei. Puteţi citi, mai jos, proiectul de lege, tradus în limba română, care, dacă va fi adoptat, poate fi socotit o declaraţie americană de război la adresa politicii expansioniste energetice a Rusiei în Europa, scrie Economica.

Jumătate din dobânda încasată de bănci acoperă costurile operaționale, marja de profit este o optime. Băncile ar recupera în 5 ani taxa pe active încasată de stat 1 an. Structura prețului creditelor este încărcată preponderent de costurile operaționale și cele cu riscul, în timp ce marja de profit reprezintă o optime, arată un studiu privind creșterea intermedierii financiare în România, realizat de PricewaterhouseCoopers, la comanda băncilor. Potrivit documentului, băncile ar recupera pierderea din taxa pe activele bancare plătită timp de un an într-un interval de 5 ani, la nivelurile medii de profitabilitate din ultimii 4 ani, scrie Profit.ro.