Senatorii PSD saboteaza planul antipomeni Tariceanu-Vosganian-Isarescu. Masura, cu rezultate incerte, va costa bugetul 57 milioane de euro, scrie Gandul. Marti, pre­mie­rul, ministrul Finantelor si guvernatorul BNR au incercat sa puna la punct o politica coerenta de a evita o tot mai probabila criza economica. Semnalele de alarma trase de cei trei nu au avut, insa, niciun efect asupra senatorilor, care isi cunosc interesul intr-un an electoral si au votat fara a sta prea mult pe ganduri reducerea la 5% a TVA pentru alimentele de baza - paine, lapte, ulei si zahar.

In acelasi timp, pentru a compensa pierderile bugetare, a fost aprobata cresterea accizelor la produsele de lux si la tigarete, scrie Evenimentul Zilei.

In legea initiata de Ilie Sarbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioaga si Ster Sever este prevazuta si neimpozitarea pensiilor mai mici de 1.500 de lei. Acciza pentru tigarete va creste de la 50 euro/1.000 de tigari - iulie 2007 la 65 euro in 2008, 75 euro in 2009 si 85 euro in 2010, cu circa 20% mai mult decat este prevazut acum in Codul Fiscal.

Cresterea se aplica si celorlalte produse din tutun. De asemenea, este prevazuta o crestere a accizelor la 50% pentru iahturi, nave si ambarcatiuni pentru agrement (cu sau fara motor), avioane si elicoptere de uz privat. Singura reducere a accizei prevazuta de proiectul de lege este cea aplicata armelor de vanatoare. In acest caz, acciza ar urma sa scada de la 100% la 60%. Valoarea accizei la confectiile din blanuri naturale va fi de 60%, la articolele din cristal - 55%, la bijuteriile din aur - 25%, iar la produsele de parfumerie - 40%.

Propunerea nu a fost susţinută de Guvern, deoarece aplicarea acestei măsuri ar duce la pierderi de 200 de milioane de leila buget. Premierul Tariceanu avertizeaza ca efectele unei reduceri a TVA la produsele alimentare vor fi extrem de grave, prin diminuarea incasarilor din TVA si favorizarea coruptiei la nivelul administratiei, in timp ce preturile nu vor scadea decat pentru cateva luni, scrie Jurnalul National.