Planul Juncker în România, situația la zi în clasamentul eficienței investițiilor. Proiectele din România au obținut finanțări în valoare totală de 676 milioane euro din Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), potrivit bilanțului comunicat joi de Reprezentanța Comisiei Europene. Raportând valoarea acestor investiții ulterioare la PIB, România se află pe locul 21 în clasamentul UE. Bulgaria, de exemplu, se află pe locul 3 în clasamentul investițiilor atrase raportate la PIB: proiecte de 456 de milioane euro investiții ce vor fi atrase ca urmare a proiectelor FEIS implementate – 2,388 miliarde euro Pe locul 1 se află Grecia, urmată de Estonia, iar Polonia se află pe locul 7, scrie cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Incompetenţă sau schimbare de strategie la Ministerul Energiei? Şi forma actualizată a strategiei energetice dă în cap regenerabilelor. Strategia energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, adică strategia publicată în toamnă şi actualizată acum, prevede un aport redus al regenerabilelor în anii ce vin, la fel ca şi varianta din toamnă. Atunci, Ministerul Energiei a spus că acele cifre au fost "o eroare". Acum, "eroarea" se repetă. Problema este că, la finalul anului 2017 erau instalate capacităţi de 5.000 de MW, din care 3.105 MW eoliene şi 1.360 MW fotovoltaice. Aşadar, în forma din 9 noiembrie, reluată şi acum, strategii de la Bucureşti estimează că, în următorii 12 ani vor fi instalaţi, net, doar 200 MW în eolian şi 890 în fotovoltaic, potrivit Economica.net.

Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor. Creșteri de salarii pentru cei 1.800 de angajați proprii ai Ministerul Finanțelor, dar nu și pentru cei 24.000 de angajați de la ANAF. Conform surselor, în documentul redactat este prevăzut și că personalul din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor va beneficia deja de acum de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022. Ministerul Finanțelor are peste 1.800 de angajați care vor beneficia de aceste majorări. Proiectul de Ordonanță nu prevede măsuri similare pentru cei circa 24.000 de angajați ai ANAF sau pentru cei ai altor structuri din subordinea Finanțelor, Profit.ro.

Ce conturi şi carduri nu pot fi poprite de ANAF. În primul rând, ANAF poate cere executarea activelor unui debitor român aflate în străinătate (inclusiv a unui cont bancar străin) doar dacă anterior a încercat recuperarea creanţelor pe teritoriul României, regulă fiind că recuperarea creanţelor de către autorităţile altui stat are caracter subisidiar. Doar în anumite condiţii poate ANAF să ceară recuperarea creanţelor debitorilor români cu ajutorul autorităţilor fiscale străine, printre acestea numărându-se: cazul în care în mod evident debitorul nu deţine active pe teritoriul României, sau executarea să pe teritoriul naţional ar cauza dificultăţi disproporţionate, potrivit Adevărul.

O investiţie surpriză la Iaşi: 165 milioane euro. Unde vor ajunge banii? Criticată mereu că doar adună profit din ţară, încă de la privatizarea din 2005, Delgaz Grid, fosta E.ON, anunţă o extindere şi modernizare fără precedent în judeţul Iaşi şi în zonă. Valoarea investiţiilor anunţate, şi deja scoase la licitaţie, ajunge la aproximativ 165 milioane de euro. Aceasta este suma pe care Delgaz Grid o va investi în următorii trei ani în reţelele electrice din zona de nord-est a ţării. Un alt contract important scos la licitaţie prevede proiectarea de noi reţele de gaz metan în tot judeţul Iaşi, potrivit Ziarul de Iași.

Bursa: Investitorii activi şi-au închis un sfert din conturi, în ultimii 2 ani. Mecanismele subdezvoltării noastre și Bursele vecinilor.Cele mai recente date ale ASF arată că existau 16.391 de conturi active, la jumătatea anului trecut, dar de atunci „ordonanţa lăcomiei” şi-a făcut efectele şi la bursă şi a accentuat criza de dezvoltare a pieţei de capital româneşti. De altfel, sub presiunea perspectivelor politice nefavorabile pentru bursă, numai în ultimul trimestru din 2016 au fost închise 608 conturi active la societățile de brokeraj (-2,7%), numărul conturilor ajungând la 21.985 la sfârşitul acelui an, scrie cursdeguvernare.ro. Bursa, un nou pas în mișcarea de revenire. Tranzacții de 20 milioane lei cu acțiuni Fondul Proprietatea. Indicele principal BET și-a consolidat poziția de avanpost, cu o nouă ședință în care a închis peste reperul de 8.000 de puncte. Cu toate acestea, închiderile au fost divergente la nivelul celor mai tranzacționate acțiuni, scrie Profit.ro.

Consecinţele celui mai bun an agricol pentru cereale: deficitul comercial cu alimente a sărit de 1,2 miliarde de euro. Top 15 exportatori. Anul trecut, România a exportat produse agroalimentare în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de euro, cu numai 1,2% mai mult decât în 2017, iar deficitul comercial a sărit de 1,2 de miliarde de euro, faţă de 1 miliard în 2017. Aceasta în condiţiile în care fermierii români au avut printre cele mai mari producţii la hectar din istorie la culturi precum grâul, porumbul sau floarea soarelui. Producţia de cereale a anului a depăşit 30 de milioane de tone, faţă de aproximativ 27 de milioane cu un an în urmă, porivit Economica.net.