​Lotul de autostradă care va fi gata până la finalul anului. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi, la Alba Iulia, că lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda va fi gata până la sfârşitul anului în curs, oficialul guvernamental menţionând că a primit asigurări similare şi din partea constructorului lotului 2, însă în acest caz doreşte să aibă o discuţie cu antreprenorul la sediul ministerului, săptămâna viitoare. Ministrul a spus că este nemulţumit de felul în care s-a mobilizat constructorul pe lotul 2, el adăugând că deşi plăţile sunt efectuate la zi, antreprenorul grec Aktor S.A. are probleme legate de plata subcontractorilor români, scrie Adevarul.

businessFoto: Colaj foto

Camera Deputaţilor cumpără servicii de întreţinere şi reparaţie, de asigurare RCA şi CASCO a autovehiculelor din dotare. Camera Deputaţilor cumpără servicii de întreţinere şi reparaţie, precum şi servicii de asigurare RCA şi CASCO a autovehiculelor din dotare pe anul 2019. Conform site-ului www.e-licitaţie.ro, Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de întreţinere şi reparaţie pentru 21 de autoturisme Audi, patru autoturisme BMW, cinci autoturisme Volkswagen, cinci autoturisme Opel şi opt autoturisme Mercedes, scrie Economica.

Investitorii imobiliari observă primele semne de supraîncălzire a pieței. România devine atractivă pentru cumpărătorii cu „cash”. Diferența prea mare de câștig dintre plasamentele în titluri de stat și cele în imobiliare este un semn de supraîncălzire a pieței românești, care începe să devină atractivă, în special, pentru cumpărătorii ce nu se bazează prea mult pe credit, spun jucători importanți din sectorul imobiliar local. „În România, diferența dintre randamentele investiționale (yield-uri) și rata de dobândă a titlurilor de stat cu scadență la zece ani este o problemă", scrie Profit.

De ce riscă România să intre pe lista țărilor cu risc pentru investiții. Deteriorarea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente este con­siderată, de ceva timp, unul dintre cele mai ridicate riscuri la adresa sistemului bancar de la nivel local. Luna martie a adus primele semnale concrete în acest sens. Deși un indicator greu de cuantificat, un semnal puternic în ceea ce pri­veşte încrederea investitorilor în economia României a fost dat recent de agenția de rating S&P, odată cu decizia de a men­ţine calificativul „BBB−“ pentru obligațiu­nile locale, dar de a amâna datele legate de perspectiva de credit, scrie New Money.

Giganţii din energie au cheltuit 1 miliard de dolari pentru lobby împotriva concluziilor formulate în Acordul pentru climă de la Paris. Principalele cinci grupuri din lume din industria petrolului şi a gazelor naturale cotate la bursă au cheltuit 1 miliard de dolari pentru activităţi de lobby şi PR "contrare" concluziilor formulate în Acordul pentru climă de la Paris (COP21), semnat în decembrie 2015, a anunţat vineri un ONG britanic, citat de AFP. Au fost evocate anumite contacte directe cu legislatori şi politicieni, milioane de dolari cheltuite pe "marketing climatic" şi rolul asociaţiilor profesionale în negocieri, scrie Economica.

Cum se modifică taxa bancară. Finanțele au mimat azi negocieri cu bancherii, acceptând o singură propunere mai importantă a acestora. Ministerul Finanțelor a acceptat o singură propunere relativ importantă dintre cele făcute de bănci în discuțiile privind modificarea taxei pe activele bancare introdusă prin OUG 114/2018, anume eliminarea penalităților în cazul scăderii creditării și/sau a creșterii marjei nete, au declarat pentru Profit.ro surse din piață. Solicitări de un impact mai ridicat, precum limitarea taxei la un nivel egal cu cel al impozitului pe profit sau păstrarea referințelor ROBOR în cazul contractelor în lei în derulare, nu fuseseră acceptate de Finanțe la finalul discuției, scrie Profit.