CNAS angajează IT-işti, pe perioadă determinată. CNAS va angaja specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, pe perioadă determinată, pe care-i va plăti cu salarii de până la circa 3.800 de euro "în mână", ca să repare şi să dezvolte platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS), au spus, exclusiv pentru Economica, oficialii CNAS. Această platformă a costat peste 170 de milioane de euro şi funcţionează precar încă de când a fost lansată. PIAS cuprinde sistemul informatic unic integrat, reţeta electronică, cardul de sănătate, dosarul electronic al pacientului. Acum, spun medicii de familie, se apropie de colaps.

businessFoto: Colaj foto

Luna iulie vine cu preţuri mai mari pe litoral. Preţurile pe litoral vor creşte, de la 1 iulie, tarifele de cazare urmând să fie majorate chiar şi cu 20 la sută pe noapte. Cu toate acestea, camerele vor fi ocupate integral, pentru că românii vor la mare în iulie şi august, când este cel mai scump, spun reprezentanţii patronatelor din turism. „Este vorba strict de preţul de la recepţie, pe care fiecare agent economic îl poate schimba după cum doreşte, în funcţie de diverşi factori, cum ar fi cererea din partea turiştilor sau situaţia meteorologică. Dar vorbim despre un număr de locuri extrem de mic. Marea majoritate a hotelierilor a vândut deja camerele. Cred că, pentru iulie, vorbim de un procent de ocupare de 100 la sută, pe litoral”, spun reprezentanţi ai Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), citaţi de Mediafax.

În ce ţări să te muţi ca să trăieşti bine. România, la mijlocul clasamentului. Potrivit raportului, care analizează 70 de țări din întreaga lume, top cinci este completat de Elveția, Finlanda, Australia și Austria. De altfel, țări din Europa ocupă opt poziții din top 10. România se află pe locul 38, cu un punctaj de 140. Spre comparație, Danemarca, țara de pe primul loc, are un punctaj de 198, potrivit incont.ro. Ultimele locuri sunt ocupate de Egipt, Iran, Kazahstan si Vietnam. Analiza arată, totuși, că deși de află la coada clasamentului în ceea ce privește calitatea vieții, în țări precum Filipine și Vietnam s-au înregistrat progrese semnificative la capitolele serviciilor medicale și siguranță personală, potrivit Ziarul de Iasi.

Cât de profitabilă e o afacere de arhitectură navală în România? Există o singură Facultate de Arhitectură Navală în România, cea din Galaţi. Cine îi trece porţile categoric va avea un loc de muncă asigurat. Sunt puţini cei care se pricep cu adevărat la a crea o ambarcaţiune de la schiţă până la planurile cele mai în detaliu pentru construcţia componentelor acesteia. Astfel, o afacere de arhitectură navală este una în care succesul este asigurat. Aşa au ajuns trei prieteni - care au cunoscut viaţa din afara graniţelor României - să revină în ţară pentru a face bani acasă, din activitatea de arhitectură, design şi consultanţă pentru companiile care produc vapoare şi bărci, potrivit Digi24.

Cât de des călătoresc românii și care sunt destinațiile de călătorie preferate. Majoritatea românilor respondenți ai unui sondaj spun că preferă vacanțele petrecute în țară, în procentaj de 53%, iar 47% dintre aceștia preferă să își petreacă concediul în străinătate. Orașele cele mai des vizitate din țară sunt Constanța, Brașov și Vama Veche, iar cele mai populare destinații de concediu din afara țării alese de români sunt Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria, Germania, arată un studiu realizat de Picodi, potrivit Profit.

Vedere de la Mamaia. În această imagine se vede noua ofertă a turismului românesc. Vechea răfuială dintre cei care vor să facă plajă pe șezlong şi cei care vor să stea pe cearşaf a devenit de fapt o „afacere” pentru administratorii plajelor, cei care plătesc anual taxe Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral. Iar angajaţii instituţiei care încasează taxe pentru nisipul fin al litoralului se prefac că le-a intrat soarele-n ochi şi nu mai văd lucruri evidente. Imaginile suprinse cu o dronă în sudul staţiunii Mamaia arată cel mai bine haosul de pe litoralul românesc. Malul mării este practic cucerit de rânduri de sezlonguri aşezate chiar şi în apă. Deşi pot ocupa cu şezlonguri 70% din suprafaţa sectorului de plajă închiriat, agenţii economici de pe litoral preferă să îngrămădească zece rânduri până la firul apei şi să închirieze scump aceste paturi de lemn sau plastic, potrivit Republica.

Rostogolirea deficitului: MFP a împrumutat 15 mld. euro în 2018 și a plătit dobânzi cu 27,8% mai mari decât în 2017. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a contractat în 2018, împrumuturi totale echivalente cu peste 15,4 miliarde de euro, pentru a menține deficitul bugetar sub pragul de 3%. De asemenea, a plătit dobânzi mai mari cu 27,8% în 2018 față de 2017 (+2,82 mld lei), potrivit raportului MFP privind execuția bugetară finală pentru anul trecut. Mai exact, Guvernul a atras de pe piața internă un volum total de 47,8 miliarde de lei iar de pe piața externă 3,75 miliarde de euro și 1,20 miliarde de dolari, potrivit Curs de guvernare.