Salariile din firmele cu capital autohton cresc accelerat, dar rămân la jumătatea celor din companiile străine. De ce. Fluxul total al investițiilor străine directe a crescut cu 4% în 2018, în cea mai mare parte datorită creșterii creditelor noi intragrup de la 829 de milioane euro în 2017 la un miliard euro în 2018, în timp ce aporturile la capitalurile proprii s-au menținut la patru miliarde euro. Soldul total al investițiilor străine directe (ISD) a ajuns astfel la 82 de miliarde euro, dintre care aproximativ o treime sunt în industria prelucrătoare, conform Curs de Guvernare.

BusinessFoto: Colaj foto

Angajatorii vor putea aduce la muncă, în ţară, 30.000 de noi lucrători extracomunitari în 2019, dublu faţă de 2018 – proiect. E al treilea an consecutiv în care Guvernul recunoaşte amploarea crizei forţei de muncă locale şi propune să acopere o parte din acest deficit cu lucrători din afara Uniunii Europene. Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, cu precădere în construcţii şi în industria ospitalităţii, iar criza de lucrători calificaţi s-a accentuat în ultimii ani. Concret, Guvernul vrea să suplimenteze cu 10.000 de oameni contingentul de lucrători extracomunitari, nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în 2019, potrivit unui proiect de Hotărâre consultat de Economica.

Telefonul mobil a devenit cel mai important instrument de shopping pentru mai bine de jumătate dintre românii din mediul urban. Peste jumătate dintre utilizatorii de internet din mediul urban folosesc internetul mai des în 2018 versus 2017 pentru a găsi produsele pe care și le doresc sau pentru a afla detalii despre acestea. Compararea prețurilor din diferite magazine este o practică tot mai frecventă pentru 44% dintre cei chestionați, România situându-se peste nivelul global la acest capitol, fapt care arată atenția sporită pentru găsirea celui mai bun raport calitate-preț pentru produsele de care suntem interesați, potrivit Profit.

Cum te înţelegi cu Fiscul prin mediere pentru plata datoriilor. Pot beneficia de mediere cu Fiscul contribuabilii pentru care ANAF a demarat procedura executării silite. Ei pot clarifica în cadrul procedurii de mediere situaţia datoriilor de orice fel, precum amenzi şi alte creanţe bugetare, care au fost identificate în somaţia de executare silită. Extrem de important de menţionat este faptul că, odată ce un contribuabil a decis să intre în procedura de mediere, orice executare silită este imediat suspendată, până la finalul procedurii, scrie Adevarul.

Avansul PIB pe T1 – păstrat la 5%, deşi rezultatul s-a diminuat cu circa 2,5 miliarde lei. După analizarea datelor, Institutul Național de Statistică a confirmat creșterea economică de 5% atât în serie brută cât şi în serie ajustată sezonier pe primul trimestru al anului în curs față de aceeași perioadă a anului precedent, deşi valoarea absolută brută a fost reevaluată în jos de la 202,85 miliarde lei la 200,38 miliarde lei, adică un minus de circa 2,5 miliarde lei. Pe partea de formare a PIB, se conturează o problemă majoră de structură a creşterii, cu industria în încetinire vizibilă în volumul realizat, de la +4,4% în T1 2018 la doar +0,9% în T1 2019 şi cu o contribuţie de cinci ori mai mică la avansul PIB notează Curs de Guvernare.

Raport: Clujul ar putea depăși în următorii ani salariul mediu înregistrat în Capitală. Decalajele geografice se mențin foarte mari: salariul mediu din București este cu 84% mai mare decât cel din Vrancea; mai mult, salariul mediu din București a crescut cu 12,6% în 2018, în timp ce cel din Vrancea a crescut cu 11,1%. „Observația are o validitate generală: regiunile cu salarii reduse înregistrează rate de creștere salarială mai mici decât județele unde salariile sunt deja mult peste medie. Convergența nu se vede decât la vârf, capitala înregistrând o rată de creștere ceva mai mică decât județele Cluj, Timiș, Brașov sau Sibiu. Dacă diferențele de creștere se mențin, în următorii cinci ani, Clujul ar putea ajunge și chiar depăși Bucureștiul din punct de vedere al remunerării medii”, arată raportul potrivit Actual de Cluj.

Orange începe să taie în România din cheltuielile operaționale: vrea să schimbe modul de trimis facturile către clienți. Orange România, liderul pieței de telefonie mobilă, vrea să schimbe modul în care trimite facturile către clienți, astfel încât, din această lună, factura să le fie pusă la dispoziție exclusiv în format electronic, prin email. Orange România are peste 10 milioane de clienți. Anul trecut, afacerile companiei au atins 5,74 miliarde de lei, de la 5,36 miliarde de lei în 2017 și 4,92 miliarde de lei în 2016. Profitul net a scăzut la 192,2 milioane de lei, comparativ cu 319,35 milioane de lei în 2017 și 383,59 milioane de lei în 2016, scrie Profit.