Electricitatea se va scumpi rapid în România, centralele noastre se închid, vom deveni importator net din Ungaria. O prognoză a ICIS refreritoare la evoluția sectorului energetic din România este îngrijorătoare: de unde în mod tradițional exportam energie în Ungaria, vom deveni importatori, pe măsură ce capacitățile de producție de la noi se vor închide treptat, ca urmare a costurilor tot mai mari cu emisiile, iar Guvernul nu are o atitudine foarte hotărâtă referitoare la regenerabile, potrivit Economica.net.

BusinessFoto: Colaj foto

Cât a câștigat Pro TV din publicitate în șase luni? Dar de la cabliști? România, singura țară CME cu profit în scădere. Pro TV a încasat din publicitate, în primele șase luni, 63 de milioane de dolari. Anul trecut, pe aceeași perioadă, în vistieria postului de televiziune intrau 70,2 milioane de dolari. După suma în dolari, scăderea este de peste 10%. De unde acest minus? Câteva domenii au fost afectate de Ordonanța 114 (care prevedea, printre altele, o taxă 3% din cifra de afaceri pe anumite activități). Băncile, telecomunicațiile și enerigia au redus motoarele în materie de investiții, scrie paginademedia.ro.

Salariile din Cluj cresc cu 13% într-un an, cele mai mari câștiguri nete după Capitală. Salariile din Cluj cresc substanțial într-un an, cu peste 13%, conform Direcției Județene de Statistică, și sunt cele mai mari din provincie. E vorba mai exact, în medie, de salarii medii nominale brute de 5.688 lei în luna mai, pentru care există cele mai noi date, publicate astăzi; salariul mediu net, în Cluj, era în luna mai de 3.500 de lei. „Câştigul salarial mediu net din luna mai 2019 a fost cu 13,4% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2018, Clujul situându-se pe locul II după Bucureşti”, arată Statistica, potrivit Actual de Cluj. 5.400 angajați noi în Cluj într-un an. Astfel, efectivul salariaţilor din judeţul Cluj, la sfârşitul lunii mai, era de 258.709 persoane, cu 5.406 mai multe decât în luna mai a anului trecut, mai scrie Actual de Cluj.

Circa 60% dintre restaurantele, cafenelele și barurile din România se închid în primele 8-10 luni de la deschidere. Aproximativ 60% din totalul restaurantelor, cafenelelor și barurilor din România au o durată de funcționare extrem de scurtă și se închid în primele 8-10 luni de la deschidere, iar 80% dintre ele funcționează mai puțin de cinci ani, reiese dintr-un studiu al Horeca Exchange. Ultimii 5 ani au înregistrat închideri de aproximativ 170 de restaurante, în timp ce numărul deschiderilor de restaurante s-a ridicat doar la circa 130, potrivit Profit.ro.

Autostrada Comarnic – Braşov: condiţia obligatorie pentru constructorii care vor face şoseaua de mare viteză din Valea Prahovei. Când era gata să bată palma cu asocierea turco –chineză CCCC – Makyol pentru construcţia prin parteneriat public – privat a Autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov, Guvernul s-a răzgândit. Autostrada Comarnic – Braşov va fi construită de o asociere de firme cu acces la informaţii clasificate, au spus pentru Economica.net surse avizate. Şoseaua rapidă peste Carpaţi ar urma să fie declarată de importanţă naţională la următoarea şedinţă a CSAT, potrivit premierului Viorica Dăncilă.

Statul va cumpăra participațiile BCR, BRD și Raiffeisen la Fondul de Garantare a Creditului Rural, care va absorbi apoi fondul guvernului, FNGCIMM. Teodorovici: Deși mai mic, cel de la agricultură are management mai bun. Instituția prin care se desfășoară în prezent majoritatea programelor guvernamentale de garantare, de la Prima Casă, până la cele dedicate IMM, va trece printr-o schimbare radicală, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Concret, FNGCIMM urmează să fuzioneze cu Fondul pentru Garantarea Creditului Rural (FGCR), un IFN mult mai mic, deținut majoritar de trei bănci private, care va absorbi însă instituția financiară nebancară mult mai mare a statului, potrivit Profit.ro.