Metrou şi tren metropolitan la Cluj: Boc a primit cinci oferte la licitaţia pentru studii. Primăria Cluj - Napoca a primit cinci oferte la licitaţia pentru studiile necesare realizării metroului şi trenului metropolitan, potrivit edilului Emil Boc. Acesta a anunţat anterior că 21 de firme erau interesate să participe la licitaţie. Emil Boc şi primarii a şase comune au semnat, în aprilie, acordul de asociere pentru realizarea metroului şi a trenului metropolitan. Proiectul se va desfășura în două etape: în prima trenul metropolitan, iar în a doua metroul, potrivit Economica.net.

BusinessFoto: Colaj foto

Bucureşti, Cluj şi Timişoara: preţurile apartamentelor, pe cartiere. Raportat la zone şi cartiere, în Capitală au fost consemnate variaţii de preţ importante, atât pozitive, cât şi negative. Cel mai afectat de scăderi a fost arealul de centru-nord, în vreme ce creşterile au avut loc şi în aşa-numitele cartiere „muncitoreşti”. Pe zone, în oraşul de pe Someş au avut loc, în mod predominant, variaţii pozitive. În clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca, arealul central şi ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, un apartament costând aici, în medie, 1.840 de euro pe metru pătrat util. La fel ca în Cluj-Napoca, şi pe piaţa din Timişoara au avut loc, în mod predominant, variaţii pozitive în perioada analizată, potrivit Adevărul.

Aproape trei cincimi dintre români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână. Cu un procentaj de 58,9%, ne plasăm detaşat pe primul loc în UE la acest indicator al condiţiilor de viaţă, peste nivelurile din Croaţia (51,3%), Grecia şi Cipru ( ambele cu 51%). De reţinut, pentru că ne priveşte în mod direct ca modalitate de transpunere în realitate a realizărilor în ceea ce priveşte creşterea economică, cele mai mari diminuări pe ultimii cinci ani la acest indicator de nivel de trai le-au consemnat vecina noastră şi colegă de val de aderare Bulgaria, arată Cursdeguvernare.ro.

Firmele care fac sponsorizări pot deconta mai mult din cifra de afaceri. Actul normativ analizat astăzi, respectiv Legea nr. 156/2019, se adresează plătitorilor de impozit pe profit, pentru care se îmbunătățesc facilitățile fiscale acordate pentru efectuarea de sponsorizări. Astfel, procentul din cifra de afaceri în care se pot efectua sponsorizări, prin care se reduce impozitul pe profit de plată, crește de la 0,5% la 0,75%. Desigur, se păstrează condiția cumulativă de a nu se depăși 20% din impozitul pe profit datorat la plată. Pot fi beneficiari ai sponsorizării persoane juridice ce au rol social, cum ar fi entități fără scop patrimonial – asociații și fundații, instituții publice sau emisiuni de radio și televiziune. Sponsorizarea trebuie consemnată într-un contract de sponsorizare, notează Republica.

Creșterea economică trimestrială a zonei euro s-a înjumătățit, inflația continuă să scadă. Un val de relaxare monetară așteptat din partea BCE. Inflația anuală din zona euro a coborât la 1,1% în iulie, de la 1,3% în luna anterioară, îndepărtându-se și mai mult de ținta Băncii Centrale Europene (BCE), de aproape 2%, potrivit datelor estimative publicate de biroul european de statistică Eurostat. Totodată, creșterea economică trimestrială în zona euro și UE s-a înjumătățit în aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul anterior. În ritm anual, economia zonei euro a urcat cu 1,1% în trimestrul al doilea, comparativ cu o creștere de 1,2% în primul trimestru, notează Profit.ro.

ExxonMobil a anunțat că vrea să se retragă din proiectul Neptun, de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Exxon Mobil a trimis o scrisoare în care înștiințează părțile interesate despre intenția de a ieși din proiectul Neptun Deep, fie prin vânzarea integrală a companiei care are drepturile de extracție, fie prin vânzarea cotei sale de 50% din drepturile din perimetrul din Marea Neagră. Informația lansată în mediul public la jumătatea acestei luni, având atribuite surse guvernamentale, referitoare la faptul că gigantul american ExxonMobil nu renunță la proiectul gigantic de exploatare a gazelor din Marea Neagră, ci este preocupat să aducă un nou partener în proiect este falsă. Realitatea este că grupul american a informat în scris cel puțin trei actori implicați în proiectul din Marea Neagră că intenția este să plece. Motivele sunt cele despre care atât companiile petroliere, cât și presa, au relatat de ani de zile, informează Economica.net.