Din cauza crizei americane, pietele emergente au pierdut in prima luna a anului 12,44%, in timp ce bursele dezvolate au scazut cu aproape 8 procente.

Pietele mondiale de capital au suferit, de la inceputul anului, pierderi cumulate de 5.200 de miliarde de dolari, anunta MEDIAFAX. Scaderile uriase au fost provocate de criza creditelor subprime din Statele Unite care s-a propagat in intreaga lume.

„Daca investitorii au crezut ca piata nu poate decit sa creasca, semnalul de alarma din luna ianurie i-a readus la realitate“, arata un comunicat al diviziei de indici a Standard and Poor’s, citat de „Budapest Business Journal“. Agentia de rating a aratat ca bursele din intreaga lume au pierdut impreuna 5.200 de miliarde de dolari, in contextul in care pietele emergente au scazut cu 12,44%, iar cele dezvoltate cu 7,83%.

„Au existat putine burse sigure in luna ianuarie, intrucit 50 din cele 52 de piete de capital din lume au incheiat prima luna a acestui an in scadere, iar 25 dintre acestea au inregistrat un declin de peste 10%“, a declarat Howard Silverblatt, analist la S&P.

Toate cele 26 de burse principale au scazut in luna ianuarie, iar 16 dintre acestea au pierdut peste 10% din capitalizare. Pierderile inregistrate in prima luna din 2008 au anulat toate cistigurile din ultimele trei luni din 2007.

Cotidianul