Investitorii olandezi care au cumpărat magazinul Bucureşti vor finaliza reconstrucţia clădirii la sfârşitul acestui an. Viitorul Magazin București va avea o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 3.150 mp, 6 etaje (6+P) și va dispune de peste 2.600 spații de parcare aflate în vecinătate, în zonele Universitate, Intercontinental, Cocor și Unirii. Clădirea este proiectată în așa fel încât să găzduiască o varietate de chiriași, atât din zona de retail și servicii, cât și din zona de birouri, co-working sau restaurante, conform Economica.net.

BusinessFoto: Colaj foto

Firmele sunt nemulțumite - Heirupul trecerii în online la ANAF, dar cu un sistem IT vechi și cu defecțiuni frecvente, pune probleme tot mai multe. Au ajuns să nu-și poată folosi banii din conturile de la Trezoreria statului. Sistemul IT al ANAF cauzează probleme nu doar celor care vor să declare venituri și să-și achite datoriile către stat, ci și firmelor care au furnizat bunuri sau servicii statului și încasează bani pentru acestea. Din cauza căderilor repetate ale infrastructurii IT a ANAF, firmele au ajuns să aibă probleme și cu accesul la banii din conturile deschise la Trezoreria statului, conturi în care autoritățile le virează sumele, potrivit unor mesaje transmise Profit.ro de către oameni de afaceri.

Cea mai mare creștere economică din UE a ieșit cu dobânzile din UE. România se împrumută în acest moment, pe termen lung (atenție – unde, îndeobște, dobânzile sunt mai mici decât la cele pe termen scurt) cu 4,6% (cifra valabilă la nivelul lunii iunie 2019). Am putea spune că suntem pe ultimul loc la eficiența costurilor de împrumut, dacă următorii clasati în acest ”top” nu ar fi la o distanță halucinantă: Bulgaria se împrumută cu 0,32%. Croația se împrumută cu 1,36%. ”Lanterna roșie” – Ungaria, se împrumută cu 2,74%, scrie Curs de Guvernare.

Punctul de pensie crește la 1.265 lei, cu un impact de 8,4 mld. lei în buget. FMI și CE: Noua lege a pensiilor, risc major pentru stabilitatea fiscală. Valoarea punctului de pensie creşte cu 15% de la 1 septembrie, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor. Impactul bugetar pentru această majorare a pensiilor a fost calculat la circa 8,4 miliarde de lei, conform InCont.

Schimbarea furnizorului de energie şi gaze va fi posibilă în 24 de ore. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat şi a transmis Comisiei Europene documentaţia necesară pentru a accesa fonduri UE, astfel încât, începând cu anul 2026, consumatorii de energie electrică şi de gaze naturale să poată migra de la un furnizor la altul în cel mult 24 de ore, potrivit unor documente ale reglementatorului, furnizate presei. Proiectul are o valoare totală de 20 de milioane de lei, notează Adevărul.

IRCC a adus dobânda la creditele în lei la nivelul de acum un an. Dobânda medie a scăzut cu 0,6 puncte în trei luni. Introducerea IRCC în calcularea dobânzilor la creditele în lei acordate populaţiei a fost una dintre schimbările majore ale anului în curs. La circa un trimestru de când ROBOR a fost înlocuit cu IRCC, putem constata că dobânda creditelor noi în lei a dat înapoi cu un an, adică a scăzut la nivelul din iunie 2018, potrivit Economica.net.