Cât încasează statul pentru fiecare plin de benzină. Harta prețurilor în UE. În România, prețul mediu pentru un litru de benzină euro-super 95 este de 5,45 lei, echivanetul a 1,15 euro. Astfel, pentru un rezervor de 50 de litri, românii scot din buzunar aproximativ 273 de lei, adică 57,28 euro. Statul român percepe taxe în valoare de 46,66% din prețul pentru un litru de carburant, potrivit buletinului săptămânal de prețuri al Eurostat. La un calcul simplu, rezultă că pentru 1.000 de litri, românii trebuie să achite 1.146 de euro, deși prețul fără taxe ar fi de doar 535 de euro, scrie Știrile Pro Tv.

Business reportFoto: Colaj foto

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea crește cu circa 10% de la 1 aprilie 2020. Prețul reglementat al gazelor ar putea crește cu circa 9-10% de la 1 aprilie 2020, dacă va intra în vigoare calendarul de liberalizare pe care îl pregătesc autoritățile române, potrivit unor surse din sectorul energetic. Noul calendar de liberalizare agreat de autoritățile române și Comisia Europeană prevede că piața de gaze va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, însă, între 1 aprilie 2020 și 31 martie 2021, va exista o perioadă de tranziție. În acest interval tranzitoriu, 50% din necesarul consumatorilor casnici și al termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, la prețul plafonat de 68 de lei pe MWh, iar 50% din gaze vor fi achiziționate de pe piața liberă, potrivit Profit.ro.

Libra sau puterea banului. Criptomonede ca Bitcoin există deja de ceva vreme. Dar autoritățile financiare occidentale s-au alarmat doar după ce Facebook a lansat proiectul propriei criptovalute, Libra. E bine așa, crede Henrik Böhme. Așa-numitele criptomonede sunt deja demult în atenția opiniei publice, dar au avut până acum mai degrabă o imagine negativă. Cea mai cunoscută dintre ele, Bitcoin, s-a făcut cunoscută prin evoluții de curs neobișnuite și cu solicitările unor infractori de pe Internet care nu au acceptat răscumpărări decât sub formă de Bitcoin. Criptovalutele sunt un cadou divin și pentru mafia drogurilor și crima organizată. Pentru că urma acestui tip de bani se pierde aproape perfect în adâncurile necunoscute ale lumii digitale. În urmă cu ceva vreme, gigantul online Facebook și-a făcut publice planurile de lansare a unei valute digitale, Libra, conform DW.

Se dau bani pe bandă rulantă. Dăncilă, decizie explozivă pe ultima sută de metri. Premierul Viorica Dăncilă joacă tare. Deși a fost data afară de la Guvern după ce s-a votat moțiunea de cenzură, șefa PSD continua să semneze acte extrem de importante prin care vrea să-și fidelizeze primarii social democrați. De această data, este vorba despre o sumă uriașă. Dăncilă a decis să aprobe peste 100 de proiecte în valoare totală de 1,3 miliarde lei. Acestea vor fi finanțate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI). Dar asta nu e tot. Alte 1.100 sunt pe lista de aşteptare, se arată în articolul Capital.ro.

Germania: procentul de electricitate obţinută din surse regenerabile a atins un nivel record. Procentul de electricitate produsă în Germania din surse de energie regenerabile a ajuns la un nivel record în primele nouă luni din acest an, depăşind electricitatea generată de cărbune. Sursele de energie eoliană şi solară au acoperit 42,9% din consumul brut de electricitate, conform datelor din industrie, o creştere de aproape cinci puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2018. Analiza a fost realizată de Centrul de Energie Solară (ZSW) din landul Baden-Wuerttemberg şi de Asociaţia Federală a Energiei şi a Apei (BDEW). Conform studiului, energia regenerabilă a ajuns la un procent de 52% în martie datorită vânturilor puternice, scrie Economica.net.

Un distribuitor de gaze constată zeci de furturi la contoarele de gaz în Cluj, cele mai multe din țară. ”Duc la pierderi de gaze naturale, ce pot produce, oricând, explozii sau incendii”. Furturi cu zecile în rețeaua de gaze din Cluj, unde un distribuitor a constatat cele mai multe furturi la contoarele de gaz, din întreaga țară. În unele județe din Moldova distribuitorul de gaze a constatat sute de cazuri de consum neautorizat de energie electrică, cu cabluri neizolate, aeriene sau îngropate, împrăştiate în scările de bloc sau între locuinţe ori sedii de firme. ”Cele mai multe situaţii au fost depistate în judeţul Iaşi, 575 cazuri, iar fiecare caz de acest fel putea să ducă la tragedii greu de imaginat”, explică reprezentanții Delgaz Grid pentru Actual de Cluj.

S-a „furat” startul de Black Friday. ANPC: Atenție la falsele reduceri. Unele magazine din România au început deja reducerile de Black Friday. Puteți economisi până la 1.000 de lei pentru un telefon sau 2.000 de lei pentru un automat de cafea. Atenție, însă! Comisarii ANPC avertizează că de luna viitoare, odată ce se vor înmulți ofertele, unii comercianți pot să afișeze la raft reduceri false. Magazinele care au furat startul de Black Friday isi prezinta deja ofertele. Camelia Cristea, reprezentant magazin electrocasnice: Avem 750 de mii de produse în ofertă cu reduceri de până la 80%. Cele mai vânate produse în perioada reducerilor sunt: telefoanele, espressoarele si televizoarele, notează Digi24.