Danemarca vrea să investească 30 miliarde de dolari în construcția de insule artificiale care să găzduiască turbine eoliene. Danemarca a mai făcut marți un pas cu planurile care vizează construcția de insule artificiale care să găzduiască parcuri de turbine eoliene offshore, cu o capacitate de până la 10 Gigawați, suficientă pentru a alimenta cu electricitate un număr de 10 milioane de gospodării. Danemarca este țara unde își are sediul producătorul de turbine eoliene Vestas și totodată este cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore. Recent, Parlamentul de la Copenhaga a aprobat o lege care vizează reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Ministerul Energiei din Danemarca a anunțat marți că în prezent analizează locul unde ar putea fi construite una sau mai multe insule artificiale care să fie înconjurate de parcuri de turbine eoliene offshore, cu o capacitate totală de cel puțin 10 Gigawați, echivalentul cu consumul anual al tuturor gospodăriilor din Danemarca, potrivit Profit.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Un nou trend în industria cadourilor de protocol: tot mai multe companii direcționează bugetul sau o parte din acesta către susținerea unor cauze sociale. O industrie de zeci de milioane de euro ia avânt în ultimele luni din an, cu vârfuri în primele trei săptămâni din decembrie. Câștigă magazinele online, își numără banii firmele de curierat, se bucură distribuitorii de vin și dulciuri. Nebunia cadourilor de protocol dă primele semne de viață în septembrie, când companiile își calculează bugetele dedicate relațiilor cu partenerii de afaceri și-și trăiește ultimele zile între Crăciun și Revelion, când întârziații trimit coletele. Obiceiurile se schimbă de la an la an. Există, ca în orice domeniu, trenduri, dar și cadouri evergreen, ce nu dau greș niciodată, notează Republica.ro.

Octombrie 2019 – nou record al deficitului comercial, aproape minus două miliarde euro într-o singură lună. Deficitul comercial pe luna octombrie 2019 a fost de 1.968,9 milioane euro, cu 0,9% mai mult față de aceeaşi lună a anului trecut și nou record negativ al tuturor timpurilor pentru România, potrivit datelor comunicate de INS. De reținut, această evoluție a avut loc pe fondul intrării din nou a exporturilor ușor în teritoriul negativ (-0,1%), după ce în septembrie dăduseră semne de revenire. Cumulat pe primele zece luni ale anului, exporturile fob au însumat 58,18 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) 72,20 miliarde de euro, relatează Curs de Guvernare.ro.

Raport imobiliar: Cluj-Napoca, piață atipică, 80% din tranzacții se fac cu banii jos când în restul țării e invers. ”2020 și următorii ani vor fi interesanți.” Cluj – Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu aproximativ 7.000 de locuinţe livrate în oraş şi împrejurimi doar în acest an – și cu un grad de absorbție pe durata construcției de 90%, foarte ridicat, conform unei analize imobiliare publicată azi. În plus raportul arată că piața imobiliară din Cluj-Napoca e atipică în România – căci nu mai puțin de 80% dintre cumpărători achiziționează imobilele din fonduri proprii, fără a apela la credite bancare. Piața rezidențială din Cluj – Napoca ar putea înregistra în 2019 cele mai bune rezultate ale sale din istoria modernă, potrivit raportului de piață ”SVN Residential Market Gernome – Toamna 2019” realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania, conform Actual de Cluj.

Tensiuni în largul Ciprului. Turcia cooptează Libia în proiectul de explorare a zăcămintelor, spre surprinderea Nicosiei și a Bruxellesului. Turcia şi Libia ar putea desfăşura activităţi de explorare comune în largul Ciprului, într-o zonă cu importante zăcăminte gazeifere, a afirmat preşedintele tuc Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat televiziunii publice TRT. Preşedintele turc a menţionat în interviul citat că Turcia urmează să trimită o navă de foraj în Mediterana de est şi şi-ar putea extinde eforturile de explorare din Marea Neagră şi din apele internaţionale. În largul Ciprului operează deja mai multe nave turceşti care caută petrol şi gaz, subiect de tensiuni între Uniunea Europeană, în care acesta este membru, şi Turcia, care a ocupat nordul insulei, scrie inCont.ro.

Veste cumplită despre angajații din România și salariile lor. Peste 85% sunt afectați. Privind înapoi la anul care se încheie, jumătate dintre angajații români cred că 2019 a fost mai obositor din punct de vedere profesional, mai plin de provocări, efort și cu mai mult stres comparativ cu anul precedent. La polul opus, doar 14% simt că a fost un an mai calm și mai liniștit, care le-a adus echilibrul necesar între viața personală și job. Alți 13% s-au bucurat de un an mai bun, care le-a adus mai multe satisfacții, în timp ce pentru doi din zece angajați 2019 a fost la fel ca anul precedent, fără schimbări semnificative, arată datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, potrivit Capital.ro.

Companiile se tem tot mai mult de furtul de date. Furtul de date și atacurile cibernetice au devenit pericole reale pentru multe companii germane. Totuși, numeroase firme cred că sunt bine dotate pentru a face față criminalității virtuale. Companiile germane nu au voie să subestimeze pericolul criminalității cibernetice. Acesta este avertismentul lansat de firma de consultanță EY, care a realizat un studiu pe această temă. Jumătate din cele 453 de firme chestionate de EY în iunie anul acesta se așteaptă la creșterea atacurilor cibernetice și a furturilor de date. Dar tendința este, surprinzător, una de scădere: la ultimul sondaj similar din urmă cu doi ani, peste 60% din companiile germane declarau că se tem de sporirea criminalității cibernetice. În 2017, firmele germane erau alarmate de viruși troieni ca Wanna Cry și Petya. Managerii din Germania se tem mai ales de atacuri puse la cale de criminalitatea organizată și de grupuri de hackeri, gen Anonymous, scrie DW.