La centrul de programare Nokia din Cluj-Napoca, singurul centru de acest gen din Romania, lucreaza, de la noua dimineata la sase seara, 120 de ingineri de calculatoare sau programatori.

„Facem diferite softuri pentru Nokia, care nu sunt destinate neaparat telefoniei mobile. Printre produsele noastre foarte importante se afla cele din domeniul sincronizarii de date, management dispozitive mobile sau email mobil“, spune Valentin Deac, manager executiv al Nokia Romania.

Vertu à la Cluj

Dorin Popovici a terminat Universitatea Tehnica din Cluj, Sectia de Automatiza ri si Calculatoare, are 28 de ani si a condus deja o echipa de programatori care a pus la punct mai multe solutii tehnice pentru telefoanele mobile din gama de lux a Nokia, Vertu. Aceste telefoane, achizitii „obligatorii“ ale vedetelor si ale oamenilor cu bani, ajung sa valoreze zeci de mii de euro atunci cand sunt din aur si incrustate cu pietre pretioase.

„Am inceput de la branding, de la modul cum arata produsul, diferite scheme de culori, diferite texte si am continuat prin adaugarea de noi caracteristici, de solutii de protejare a datelor. Scopul final a fost ca utilizatorul sa fie sigur ca datele din telefon sunt in siguranta. Orice se intampla, proprietarul telefonului poate sa le ia din acel punct, pentru ca sunt stocate. Noi am dezvoltat o noua caracteristica, in sensul ca partea de server face in mod automat o copie dupa datele existente“, a explicat Dorin programul pe care l-a creat pentru miliardarii lumii. Oficial, Dorin Popovici lucreaza in grupul de servicii profesionale.

„De exemplu, daca un client doreste sa cumpere un anumit soft, dar doreste sa-l particularizeze pentru nevoile lui sau doreste o solutie completa care sa imbine mai multe solutii de baza atunci intervine grupul de servicii“, explica Dorin. „Un programator la Nokia, zic eu, ca trebuie sa fie creator si sa-si testeze limitele si sa incerce sa le depas easca“, mai spune el.

Platiti foarte bine

Un alt programator de la divizia din Cluj-Napoca este Andrei Muresan, tot de 28 de ani. Lucreaza pe simbyan, un program pentru telefoanele mobile, si nu gaseste motive sa renunte la slujba de la Nokia.

„Am avut oferte de afara, dar am avut retineri. Salarizarea este buna si aici. In plus, daca ai si un grup de prieteni, ai unde sa iesi seara undeva. Sa ma rup de o lume si sa ma mut in alta lume nu-mi suna bine“, ne-a spus tanarul. Alta minte sclipitoare de la laboratorul Nokia din Cluj este Alexandra Prundaru. Treaba ei este sa testeze programele facute de alti programatori Nokia din alte centre din lume.

Tocmai s-a intors din Atlanta, unde a prezentat rezultatele testarii facute de un grup de programatori, doi americani si ea. „Eu am avut de testat o parte dintr-un program, iar cei doi colegi din SUA altele. La Atlanta am fost sa punem cap la cap rezultatele testarii programului realizat“, a spus Alexandra.

Integral in Evenimentul Zilei