În loc de 6 miliarde de lei, Finanţele au împrumutat în decembrie 11. La emisiunile în euro, şi-au permis să respingă ofertele cu 0,69% dobândă. Cu 11 miliarde de lei împrumutaţi în decembrie, Ministerul de Finanțe mai are de completat din buffer încă 4 miliarde lei pentru a acoperi deficitul. Totuşi MF a respins ofertele băncilor pentru emisiunea în euro pe 5 ani. Explicaţia ar putea fi găsită în scăderea dobânzilor la lei de la sfârşitul săptămânii trecute pe fondul datelor definitive privind economia României din 2018. În plus, dobânda la emisiunea în euro era mai mare decât rata cuponului redeschis. Adjudecarea unor bani suplimentari la o dobândă mai mare decât cea iniţială ar fi atras atenţia Curţii de Conturi, arată Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Piața neagră a țigaretelor - prima creștere din an. "Creșteri ale contrabandei în majoritatea regiunilor, iar Parlamentul vrea să interzică expunerea țigărilor legale.” Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în luna noiembrie prima creștere din acest an, de 1,8 puncte procentuale, până la 12,3%, față de 10,5% în septembrie, arată un studiu publicat duminică de Novel Research, potrivit căruia regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de contrabanda cu țigări. Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier, se arată în articolul Profit.ro.

Top 10 firme doljene după profitul din exploatare. Producătorul de maşini din Craiova şi furnizorii săi au înregistrat anul trecut cel mai mare profit din exploatare. Ceea ce arată că investiţiile în industria auto din Craiova sunt destul de profitabile. În top au intrat şi patru companii cunoscute, cu capital autohton, ce activează în agricultură, domenii conexe şi în producţia de motoutilaje. Industria auto s-a dovedit profitabilă pentru cei care au dezvoltat afaceri în acest domeniu, în Craiova. Ford România a obţinut un profit din exploatare de 278 de milioane de lei. Pe locul doi în top se află Magna Exterior, furnizor al Ford, care produce bara de protecţie pentru maşinile Ford şi a înregistrat anul trecut un profit de 61 de milioane de lei, informează Gazeta de Sud.

România a dat lovitura! Îi batem pe francezi cu armele lor. România exportă produse de panificație atât în Uniunea Europeană, cât și în țări precum SUA, Canada şi chiar Australia. Exportul de cozonaci şi de produse congelate a crescut cu o cincime în 2019, Belgia și Franța importând de la noi produsele lor specifice. Exporturile de produse de panificaţie au crescut cu 20% în acest an, cele mai apreciate produse în ţările Uniunii Europene, dar şi în SUA, Canada şi chiar Australia fiind cozonacii tradiţionali româneşti şi produsele congelate, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, potrivit Capital.ro.

De ce ar fi cazul să puneți niște bani deoparte. 5 motive să scurtăm lista de cumpărături pentru Crăciun. Potrivit unui studiu realizat în 2018 reiese că europenii nu reușesc să își crească gradul de conștientizare economică, nu economisesc, românii ocupând un loc fruntaș în această nefericită ierarhie. Un indicator important este cel reprezentat de economiile realizate de către fiecare gospodărie. În România, 36% dintre gospodării nu realizează niciun fel de economii, față de media europeană, care este de 26%. Structura datoriilor, exceptând creditele imobiliare, în ceea ce privește România, nu este o surpriză. Creditele de consum ocupă un loc de cinste, înregistrând 39%, față de media europeană de 23%, relatează Republica.ro.

Marile PROVOCĂRI ale mediului de afaceri în 2020: Predictibilitate, infrastructura și fortă de muncă. Și în 2020, principalele așteptări ale mediului de afaceri rămân aceleași: predictibilitate fiscală, investiții în infrastructură, digitalizare și o politică de resurse umane echitabilă. Potrivit antreprenorilor și economiștilor intervievați de Wall-Street, forța de muncă a fost cea mai mare provocare a acestui an, iar perspectivele nu sunt optimiste nici pentru anul care stă să înceapă. Citiți în slideshow-urile din prezentarea de mai sus ce crede mediul de afaceri ca se va întâmpla anul viitor în domenii precum telecom, auto, bursă, imobiliare, HR sau HoReCa, scrie WallStret.ro.

Avertisment pentru economie: Răul este iminent fără decizii înţelepte. Românii s-au dat cu capul de perete acum 8-9 ani, să nu repetăm! Legi schimbate peste noapte, șocuri legislative pentru oamenii de afaceri, salarii mai mari, dar și prețuri mai mari. Dezechilibre periculoase în economie și o gaură în buget de miliarde de lei. Cam așa ar putea fi caracterizat anul 2019 în câteva cuvinte. Iar lucrurile nu se vor îndrepta prea curând. Suntem într-o situație critică, nu ne mai permitem cheltuieli în plus, declara recent premierul Ludovic Orban în fața parlamentarilor. Anul 2020 ar trebui să fie unul cu corecţii, fără de care răul va fi iminent, a declarat la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.