Început de an „verde” pe bursele europene. Acțiunile urcă aproape de maximul istoric. Acțiunile europene se tranzacționează aproape de valorile record istorice în prima sesiune bursieră a anului, susținute de optimismul generat de acordul comercial dintre SUA și China, precum și de decizia băncii centrale chineze privind suplimentarea cu peste 100 de miliarde de dolari a resurselor financiare pentru băncile comerciale, în încercarea de a stimula economia. La sentimentul pozitiv din piețe a contribuit și decizia Băncii Populare Chineze de a reduce ratele rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale, informează Profit.ro.

Business reportFoto: Hotnews

Tarom, al 12-lea an consecutiv de pierderi. Schimbările succesive ale şefilor Tarom, efectuate de PSD în ultimii doi ani, nu au reuşit să aducă operatorul aerian pe linia de plutire. Pierderile înregistrate timp de 12 ani consecutiv vor fi greu de recuperat. Transportatorul aerian naţional Tarom estimează pierderi de 171,37 milioane lei, la venituri totale de 1,51 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019, publicat în Monitorul Oficial. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007. Anul trecut, Tarom a avut pierderi de 182,77 milioane, potrivit Adevărul.

Primele versiuni electrice Dacia fabricate la Mioveni vor apărea pe piaţă în 2022-2023. Philippe Buros, directorul Renault Europa, a anunţat că modelele Dacia fabricate la Mioveni vor avea şi versiuni electrice în termen de doi-trei ani. „Dacia va prelua tot ce oferă Renault la capitolul electrificare, pentru că vom fi nevoiţi să electrificăm acest brand, indiferent dacă vorbim de maşini full-electrice sau de hibrizi”. În contextul în care aproape toţi producătorii internaţionali din industrie au lansat deja modele electrice, anunţul făcut de oficialul Renault vine cu întârziere. Motivul este însă legat de costuri, conform zf.ro.

De unde pornim în 2020 cu piaţa imobiliară. Incertitudini, creşteri de preţ şi livrări record de apartamente. Deși piața rezidențială încheie anul 2019 cu o cerere în creștere, numărul tranzacțiilor cu locuințe a scăzut față de 2018. De asemenea, perioada de tranzacționare a crescut atât pentru apartamente cât și la case. Bucureștiul și principalele cinci județe (Timișoara, Cluj, Iași, Constanța și Brașov) strâng împreună jumătate din numărul de tranzacții înregistrate în 2019. Scumpirea remarcată, de 7%, e vizibilă și în valoarea creditelor acordate, volumul acestora fiind în creștere cu 7,2 miliarde de lei, la 79,5 miliarde de lei, de la 72,3 miliarde de lei anul trecut, relatează Economica.net.

Airbus a redevenit cel mai mare constructor mondial de avioane. Grupul european a redevenit anul trecut cel mai mare constructor mondial de avioane, după ce a livrat un număr record de 863 de aparate, ceea ce i-a permis sa treacă în fata rivalului american Boeing, au declarat miercuri surse din apropierea constructorului european. O schimbare de poziție între cei doi giganți care domină industria aeronautică mondială era de așteptat având în vedere criza provocata de modelul 737 MAX, care a obligat Boeing să oprească producția celui mai bine vândut avion al său și să schimbe directorul general la finele lunii decembrie, scrie wall-street.ro.

Finlanda schimbă legea. Cine va mai putea cumpăra proprietăți în țară din 2020. Cumpărătorii din afara UE şi a Spaţiului Economic European (SEE) vor avea nevoie de un aviz pentru a putea cumpăra proprietăţi în Finlanda, începând din 2020, a anunţat Ministerul Apărării din Finlanda. Cerinţele de autorizare se aplică pe întreg teritoriul Finlandei, cu excepţia Insulelor Åland. Permisiunea de a achiziţiona imobiliare de către un străin este aplicată de cumpărătorul de bunuri imobiliare sau de un agent autorizat de către cumpărător. Cerinţa de autorizare se aplică tranzacţiilor cu proprietăţi confirmate la 1 ianuarie 2020 sau ulterior, anunță Știrile Pro TV.