Exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut în 2019, chiar dacă producția a crescut. Exporturile de gaze ale Gazprom către țările non-CSI (inclusiv China) au scăzut anul trecut cu 1,3% până la 199,2 miliarde metri cubi, comparativ cu nivelul-record înregistrat în 2018, a declarat joi directorul general de la Gazprom, Alexey Miller. Scăderea exporturilor a avut loc în pofida faptului că producția de gaze naturale a Gazprom a crescut cu 0,5% anul trecut până la 500,3 miliarde metri cubi, cel mai ridicat nivel de după 2012. Conform cifrelor comunicate de Gazprom Export LLC, în anul 2018, compania a livrat României o cantitate de 1,32 miliarde metri cubi de gaze naturale, mai puțin de jumătate față de cantitatea de 3,17 miliarde metri cubi livrată Bulgariei și mai puțin de o cincime față de cantitatea de 7,41 miliarde metri cubi livrată Ungariei, scrie Profit.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Românii cu fotovoltaice acasă primesc mai mulţi bani în 2020 pentru energia livrată în reţea. Prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare aferent anului 2019 este de 251,21 lei/MWh, potrivit unei informări publicate de OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România. Prețul este cel mai relevant, dincolo de statistici, pentru prosumatori, în special cei mici-persoane fizice care au montate sisteme fotovoltaice acasă, care sunt conectate la rețea, și care vând surplusul de energie electrică produsă. Asta pentru că legislația stabilește că ei pot vinde, de-a lungul întregului an, energia la prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare din anul precedent. Cu alte cuvinte, în 2020, prosumatorii actuali și cei care vor încheia contracte de livrare de-a lungul anului, vor primi un preț de 251 de lei/MWh pentru energia livrată. Adică 25 de bani/kWh, relatează Economica.net.

De ce au scăzut cu 1 mld. euro rezervele valutare ale BNR, la finalul anului 2019. Cât aur mai are România. Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la 31 decembrie 2019, la nivelul de 32,926 miliarde euro, faţă de 33,817 miliarde euro la 30 noiembrie 2019, conform unui comunicat al băncii centrale. În cursul lunii decembrie au avut loc intrări de 2,197 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele. De asemenea, au avut loc ieşiri de 3,088 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele, conform inCont.ro.

Câți kilometri de autostradă s-ar putea inaugura în 2020. În 2019 am avut din belșug vagoane de promisiuni în ceea ce privește infrastructura. Este o constantă în România. Și, la fel ca în 2018, am încheiat anul cu un scenariu tras la indigo. Atunci s-au promis 100 de kilometri noi de autostradă și au fost inaugurați doar 60. Acum stăm și mai prost. Specialiștii atrăgeau atenția încă de la începutul anului că promisiunile sunt mai mult decât fanteziste, având în vedere că orice fel de calcule ar fi fost făcute, nu puteau fi inaugurați mai mult de 43 de kilometri de autostradă din cei 180 promiși la început de 2019, se arată în articolul Digi24.

Ascensiunea incredibilă a Angelei Creţu în cadrul Avon, care a pornit acum 20 de ani ca vânzător în Constanţa pentru celebrele produse Avon. Acum este CEO global, fiind una dintre puţinele femei din România care conduce un brand la nivel mondial. Angela Creţu conduce începând din ianuarie 2020 gigantul Avon la nivel global, după ce a fost vicepreşedinte al grupului şi CEO pentru Europa Centrală şi de Est în ultimii trei ani, purtând responsabilitatea pentru 18 ţări din regiune. Numirea româncei peste operaţiunile globale ale grupului - cu excepţia pieţelor din America Latină, vine după ce Avon a fost preluată de către brazilienii de la Natura, cunoscuţi pentru brandul The Body Shop. Noua companie care ia naştere va avea afaceri de peste 10 miliarde dolari. Angela Creţu lucrează în cadrul Avon de 21 de ani, ocupând funcţia de director general în trei din cele şase regiuni ale grupului: Europa de Est, Turcia, Orientul Mijlociu şi Africa şi Europa Centrală. Între 2005 şi 2007 ea a fost CEO al Avon în România, după ce ocupase timp de trei ani poziţia de director de vânzări, notează ZF.

Abia ieftinit, preţul carburanţilor ar putea creşte din nou. Preţul carburanţilor s-a ieftinit de la 1 ianuarie, odată cu eliminarea supraaccizei impuse de Guvernul Dăncilă, însă ar putea suferi noi majorări ca urmare a unui ordin ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale). Transportatorul naţional de ţiţei Conpet Ploieşti a majorat deja cu 4% tarifele de transport prin Sistemul Naţional de Transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului, iar noile tarife sunt valabile din 31 decembrie 2019. Reprezentanţii companiei au declarat vineri că majorarea e de 4%, atât pentru activitatea subsistemului ţară, cât şi pentru activitatea subsistemului import, scrie Adevărul.

Ce pensie încasează soția lui Ion Iliescu. Peste Maria Băsescu! Nina Iliescu, soția lui Ion Iliescu, are o pensie incredibilă. Este de necrezut ce sumă încasează aceasta lunar. Diferența uriașă față de pensia pe care o primește Maria Băsescu. Ce pensie primește soția lui Ion Iliescu? Nina Iliescu, soția fostului președinte Ion Iliescu încasează o pensie foarte mică. Aceasta primește o sumă lunară de 2.143 RON, mai mare totuși decât cea a Mariei Băsescu, soția lui Traian Băsescu. Maria Băsescu primește lunar o pensie extrordinar de mică, de 143 de lei. Acest lucru este din cauza faptului că Maria a fost casnică timp de 37 ani. Pe de altă parte, Ion iliescu încasează, în total, 9.247 de lei pe lună. Pe lângă pensie, acesta beneficiază și de o indemnizație specială pentru că a ocupat prima funcție în stat, potrivit Capital.ro.