Prețurile locuințelor au explodat la Cluj. Cât a ajuns să coste un apartament. Piața imobiliară este într-o creștere continuă. Apartamentele s-au scumpit anul trecut și nici în 2020 nu vor sta pe loc. În medie, prețurile au crescut, în 2019, cu 8% față de 2018. Dezvoltatorii pun avansul, în principal, pe creșterea costurilor în construcții. De departe, cele mai mari scumpiri au fost la Cluj, unde prețul pe metrul pătrat depășește 1.700 de euro. Anul care tocmai s-a încheiat a adus o creștere de peste 10% în prețul apartamentelor din Cluj Napoca, potrivit imobiliare.ro. Cele noi s-au scumpit cu 11,5%, comparativ cu decembrie 2018, dar nici locuinţele din blocurile vechi nu au fost departe şi au înregistrat o majorare de peste 9 procente, relatează Știrile Pro Tv.

Business reportFoto: Colaj foto

Cum vrea Primăria Gabrielei Firea să rezolve problema locuinţelor din Bucureşti. Case pentru tineri în zonă premium. Primăria Capitalei devine dezvoltator imobiliar și își propune să rezolve, astfel, problema deficitului de locuințe din București. Un proiect aflat deja pe masa consilierilor își propune să mute în case noi tinerii și persoanele defavorizate. Un complex de blocuri cu 150 de locuințe și o grădiniță urmează să fie construite pe Șoseaua Panduri, într-una dintre zonele bune ale Bucureștiului. Hotărârea pentru aprobarea PUZ aferent proiectului s-a aflat în dezbatere publică, până pe 31 decembrie, urmând să intre la vot în Consiliul General al Municipiului București. Primăria Capitalei, care urmează să devină astfel, în premieră, dezvoltator de imobiliare, își propune să rezolve prin astfel de proiecte problema deficitului de locuințe din Capitală, notează Economca.net.

Petrom cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare. OMV Petrom a semnat un contract de transfer a 40 de zăcăminte onshore de țiței și gaze către firma Dacian Petroleum SRL, în care este implicat Ion Popa, fostul director general al companiei până la privatizare, în perioada 1992-2003, confirmând astfel informațiile transmise de Profit.ro în urmă cu un an. OMV Petrom precizează că este vorba despre al treilea transfer din programul de optimizare a portofoliului Upstream al OMV Petrom, anterior mai fiind transferate alte 28 de zăcăminte: 19 în august 2017 și alte 9 în martie 2019, toate către Mazarine Energy Romania SRL. Profit.ro a scris în urmă cu un an că Ion Popa (67 de ani), fost director general al Petrom până la privatizare, în perioada 1992-2003, iar ulterior consilier de stat la cabinetul premierului Adrian Năstase, s-a asociat cu trei foști executivi de top ai gigantului american al serviciilor petroliere Weatherford, cei patru înființând la București, în noiembrie 2018, cu cote de participare egale, compania Dacian Petroleum SRL, având ca obiect de activitate extracția petrolului brut.

După ce m-am plimbat ca bezmetica 6 luni, cu caserolele cu plăcinte și prăjituri prin tot Iașiul, mi-am dat seama că trebuie să schimb strategia și să-mi deschid propriile magazine”. Vrei să fii antreprenor? O sarcină neplanificată, primită cu reticență de angajator, identificarea unei nevoi nesatisfăcute în Iași și hotărârea de a construi ceva de care să fie mândră, au determinat-o pe Nicoleta Hrițcu să răspundă afirmativ acestei întrebări venite de pe un afiș care promova un curs de antreprenoriat. Șapte ani mai târziu conduce, împreună cu soțul ei, un business de 2,5 milioane de euro, se pregătește să relanseze un nou concept și speră ca în 5 ani să deschidă și o fabrică de biscuiți. Pentru că da, se poate și în România, se poate și la Iași, scrie Republica.

O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial. Decalajele în materie de PIB/locuitor între regiunile României se vor reduce până în anul 2023 dar, în majoritatea cazurilor, pe baza amplificării declajelor între județele mai dezvoltate și cele mai sărace dintr-o regiune. Astfel, coeziunea în profil teritorial se conturează ca o problemă-cheie pentru dezvoltarea României. Diferențele între regiunea București-Ilfov și celelalte regiuni ale țării vor rămâne considerabile, potrivit prognozei publicate de CNSP. Astfel, cea mai puțin dezvoltată regiune, cea de Nord-Est, va avansa de la doar 27,5% față de regiunea Capitalei la 30,9% ca PIB/locuitor, în timp ce Regiunea Vest, cea mai dezvoltată din provincie, de-abia va reuși să treacă pragul de 50%, se arată în articolul Curs de Guvernare.

Emiratele Arabe Unite lansează o viză turistică pe cinci ani și vrea să devină „principala destinaţie turistică la nivel global”. Cabinetul Emiratelor Arabe Unite a aprobat, la prima sa întrunire din acest an, o măsură care le va permite turiştilor intrări multiple în ţară pe parcursul a cinci ani. Emiratele Arabe Unite au anunţat astfel o schimbare a sistemului de acordare a vizelor turistice, aceasta fiind prima viză pe care o acordă pe cinci ani, pentru mai multe intrări. Şeicul Mohammed bin Rashid, prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite şi guvernator al emiratului Dubai, a declarat că viza a fost aprobată la prima şedinţă a cabinetului EAU din acest an. Şeicul Mohammed a spus că prin această măsură îşi propune ca Emiratele Arabe Unite să devină o „principală destinaţie turistică la nivel global”, relatează inCont.

eMAG introduce taxe de livrare chiar şi pentru produsele ridicate din showroom. Cât vor plăti clienţii. Retailerul online eMAG a decis să introducă o serie de taxe de livrare începând cu finele anului trecut, chiar şi pentru produse pe care clienţii aleg să le ridice singuri din showroom-ul companiei. Astfel, eMAG a introdus o taxă de livrare de 14,99 lei pentru toate comenzile cu valoare mai mică de 1.500 lei. De asemenea, în cazul plăţii la livrare prin curier, eMAG a introdus o taxă de procesare plată la livrare în valoare de 5 lei. Livrarea în showroom va costa de asemenea 5 lei, în cazul în care comanda este mai mică de 1.500 lei. O taxă de livrare de 5 lei va fi aplicată şi pentru livrarea în easybox a comenzilor sub 1.500 lei. Totodată, va exista şi o taxă de procesare plată la livrare de 2,5 lei pentru cei care ridică produsele de la Poşta Română şi plătesc la livrare, scrie Adevărul.ro.