Pensia de serviciu din Serviciile Secrete crește, în medie, la 5.200 de lei brut lunar în 2019. Aproape 10.500 de oameni o încasează. Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete au costat peste 637 de milioane de lei în anul 2019, cu circa 2% mai mult decât în 2018, reiese din informaţiile comunicate exclusiv pentru Economica.net de SRI. Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete se plătesc doar de la bugetul de stat. În medie, pensia de serviciu din Serviciile Secrete se apropie de 5.200 de lei brut lunar, în creștere nesemnificativă față de nivelul anului 2018, rezultă dintr-o analiză exclusivă făcută de Economica.net, pe baza datelor pe care le-am primit de la SRI, scrie Economica.net.

Busineess reportFoto: Colaj foto

Lego a dat lovitura în 2019: Venituri record anunțate de companie. Lego a înregistrat o creștere a vânzărilor pe toate piețele mature din Europa Occidentală şi America de Nord, dar și în China. Compania a anunțat venituri record de 5,7 miliarde de dolari, deși piața de jucării a fost în declin ușor în 2019. Lego a raportat o creştere record a vânzărilor şi un avans de 3% al profitului în 2019, datorită evoluţiei bune de pe toate pieţele sale principale. Anul trecut, profitul net a ajuns la 8,3 miliarde de coroane (1,2 miliarde de dolari), comparativ cu 2018, a informat miercuri producătorul danez de jucării, arată Capital.ro.

Proiectul noii Legi Climatice europene – prezentat de Ursula von der Leyen. Cinci puncte dificile în negocierile care urmează la Bruxelles. Comisia Europeană a prezentat miercuri proiectul Legii Climatice, care ar urma să transforme în obligație legală angajamentul de a reduce la zero, până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră din Europa. Proiectul de lege, care va trebui adoptat prin negociere cu Parlamentul European și cu statele membre, evită în actuala sa formă să atingă chestiunea cea mai dezbătută politic: stabilirea unei ținte intermediare, pentru 2030, mult mai ambițioasă decât cea prezentată la momentul anunțării Pactului Ecologic european, informează Curs de Guvernare.

Apartamentele s-au ieftinit în patru orașe mari din România, inclusiv Capitala. Cluj-Napoca și Timișoara continuă să se scumpească. După un avans de 0,4% în cea dintâi lună a anului, în cea de-a doua pretențiile vânzătorilor de apartamente (noi și vechi) s-au majorat, la nivel național, cu 1,6%. Suma medie solicitată la nivel de țară a ajuns la 1.367 de euro pe metru pătrat util la finele lui februarie, față de 1.346 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie. Comparativ cu perioada similară din 2019, când un apartament putea fi achiziționat cu 1.233 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu 10,9% mai mare. Analiza mai arată că, deși tendința a fost general ascendentă luna trecută, totuși patru dintre cele șase mari centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, inclusiv Capitala, au consemnat scăderi de preț, iar acestea au fost susținute exclusiv de segmentul rezidențial nou, informează inCont.ro.

Semnal puternic: Sud-africanii MAS REI, cu cel mai mare fond de pensii din Africa, vând tot ce au în Occident pentru România. „Dacă vreți bani, faceți ca noi. În Europa de Est sunt cetățeni care devin tot mai bogați!“ Compania cu capital sud-african MAS Real Estate Inc. (MAS REI), printre ai cărei acționari este și cel mai mare fond de pensii din Africa, a decis să își vândă toate proprietățile din Vestul Europei, active în valoare de 508 milioane euro, pentru a investi banii rezultați în dezvoltări imobiliare din Europa Centrală și de Est, în special în România, unde compania are un program de investiții de 773 milioane de euro, relevă date analizate de Profit.ro.

Coronavirusul lovește direct în branșa aviației. Zboruri anulate, pasageri mai puțini, transport redus de mărfuri: coronavirusul provoacă branșei aviatice cel mai rău an de la criza financiară din 2009. Un expert în aviație vorbește despre o "cultură a fricii". Companiile aeriene trebuie să reacționeze în prezent extrem de rapid la evoluțiile total imprevizibile provocate de răspândirea coronavirusului. Atât de rapid, încât nici măcar prognozele - și așa deloc bune pentru branșa aviatică - nu pot fi corectate în jos la fel de repede. Grupul Lufthansa a anunțat luni noi măsuri drastice: zborurile spre China au fost anulate până pe 24 aprilie, cele spre Teheran până pe 30 aprilie, potrivit DW.

Cristian Grosu / Just business: capitalul autohton la pubertate. Capitalul autohton se apropie de masa critică, iar drumul său viitor are nevoie, ca niciodată, de politici publice care să-i dea o albie. Acest text își propune să vorbească fără menajamente despre racordarea acestui capital la viitoarea economie integrată europeană. Înainte de-a intra în detalii, două principii de plecare: A, Marile economii europene s-au consolidat în secole, întemeindu-se pe 4 piloni, care azi și-au pierdut – cu o excepție notabilă – validitatea; B, Fondurile europene nerambursabile sunt, de fapt, o copie neasumată cu subiect și predicat a planului Marshall, care a sprijinit Europa să iasă din marasmul economic provocat de război, informează Curs de Guvernare.

10 milioane de jucători la bursă prin aplicația Robinhood, blocați exact în ziua celei mai mari creșteri din istorie într-o singură sesiune. Ghinion teribil pentru aplicația gratuită de brokeraj Robinhood, evaluată la peste 7,6 miliarde de dolari în iulie 2019: a avut o eroare care a ”încuiat” conturile pentru utilizatori luni, 2 martie, exact când bursele corectau, în creștere, prăbușirea de vineri a indicelui Dow Jones Industrial Average, cea mai abruptă din istorie. Utilizatorii care joacă la bursă prin intermediul aplicației Robinhood (10 milioane, conform companiei) nu au avut acces luni, 2 martie, la platforma de tranzacționare. Ceea ce înseamnă că nu s-au putut bucura de creșterea indicelui Dow Jones Industrial Average, după ce au marcat pierderi vineri, informează Libertatea.