Planul băncilor pentru explozia COVID-19: Acces asigurat pentru maşinile blindate cu bani şi limitarea retragerilor cu cardul - surse. Asigurarea accesului autoblindatelor în zonele care ar putea intra în carantină, impunerea unei limite maxime pentru retragerile de numerar de la ATM şi de la ghişeul băncilor, scutirea băncilor de plata comisionului de retragere de cash de la BNR, asigurarea de back-up pentru tranzacţiile online şi cu cardul, sunt câteva din măsurile agreate de bănci. Ele aşteaptă acum şi recomandările BNR. Pentru situaţia de urgenţă generată de coronavirus, băncile comerciale au propus un set de măsuri care a fost transmis BNR. Banca Centrală va face o analiză la direcţia de macrostabilitate, condusă de Eugen Rădulescu, urmând ca săptămâna aceasta băncile să primească şi recomandările BNR privind setul de măsuri care va fi aplicat pe perioada crizei, potrivit mai multor surse din piaţa bancară, informează Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Cel mai bun serviciu românesc la export se luptă cu legislația UE pentru a rămâne competitiv în UE. Transportul international din România se luptă nu doar cu consecințele directe ale epidemiei de Covid-19: Cel mai exportat serviciu românesc (peste 25% din serviciile prestate la extern), cu o balantă comercială pozitivă de miliarde de euro, încearcă să-și facă auzită vocea în ce privește noile măsuri legislative ale Comisiei Europene, care dezavantajează net statele est-europene. „România este printre țările cele mai afectate de reglementările Pachetului Mobilitate 1, alături de Bulgaria și țările baltice”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Constantin Isac, președintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Asociația patronală a făcut și o analiză a impactului noilor reglementări europene în transporturi asupra firmelor românești din domeniu. Potrivit UNTRR, adoptat în forma actuală, Pachetul Mobilitate 1 va duce la o scădere cu 15-20% a pieței de transport rutier din România.

Fed taie dobânda de referință, până aproape de zero, și lansează un program masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari. Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunțat, duminică, după o ședință de urgență, o tăiere puternică a dobânzii de referință, la 0-0,25%, de la 1-1,25% anterior, în încercarea de a reduce efectele coronavirusului asupra economiei și burselor. De asemenea, lansează un program masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari. Este pentru a doua oară în mai puțin de două săptămâni când Fed anunță o reducere a dobânzilor, ambele decizii fiind anunțate de urgență, în afara calendarului stabilit. O tăiere masivă a dobânzii de referință în SUA era anticipată de analiști, însă era așteptată miercuri, după ședința de politică monetară, notează Profit.ro.

Coronavirus naște conflicte în instituții: Angajați ASF cer muncă de acasă. Conducerea le transmite că vor rămâne acasă definitiv. Criza Coronavirus și panica creată în jurul ei afectează funcționarea instituțiilor statului român. La Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), o parte a angajaților, susținuți inclusiv de reprezentanți ai sindicatului au intrat într-un conflict cu conducerea politică superioară, asigurată în prezent de Doina Dascălu, prim vicepreședinte cu atribuții de președinte interimar. Angajați din diverse servicii aparținând de două dintre sectoarele supravegheate de ASF acuză că nu sunt lăsați să lucreze alternativ sau de acasă, așa cum se întâmplă în cazul altor colegi. Dascălu le-ar fi transmis că dacă se duc acasă vor rămâne acolo sau vor avea o perioadă de muncă fără plată sau cu plată redusă. Mai mulți angajați ai ASF, cu care Economica.net a stat de vorbă suspicionează că la nivelul conducerii există această reticență pentru că nu se dorește achiziționarea de laptopuri pe care să le folosească angajații ce ar urma să muncească de acasă și pentru că sistemul informatic nu ar susține un număr așa mare de useri externi.

Câți bani primesc părinții care au dreptul să stea acasă cu copiii în criza coronavirus și ce condiții trebuie să îndeplinească. Părinţii care vor să beneficieze de noua lege privind acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ pe fondul crizei coronavirus, vor putea primi cel mult 185 lei pe zi lucrătoare. Precizarea a fost făcută de avocatul Victor Stănilă, specializat în drept civil și dreptul afacerilor, la solicitarea Libertatea. Astfel, indemnizația pe care o vor încasa pentru fiecare zi de stat acasă cu copilul reprezintă 75% din salariul pentru o zi lucrătoare. Există, însă, o limită: părintele nu poate încasa, pe zi, mai mult de echivalentul a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Având în vedere că luna martie are 22 de zile lucrătoare, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit prin Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei, înseamnă că părintele poate primi cel mult 185 de lei pe zi.

Fabricile din auto și IT din China își produc singure măști anti-coronavirus pentru a relua producția. BYD, constructorul chinez de vehicule electrice, produce 5 milioane de măști pe zi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus, care a omorât aproape 3.200 de persoane în China. Producătorul auto din Shenzhen, care este susținut de investitorul american Warren Buffett, a declarat că la sfârșitul lunii ianuarie a început lucrările la construirea unei noi linii de producție de măști. BYD produce, de asemenea, aproximativ 300.000 de sticle de produse de igienizare pentru mâini pe zi. Pe măsură ce fabricile din China încep să își reia activitatea, un număr de producători chinezi, inclusiv o filială a partenerului Apple Foxconn, au refăcut liniile de producție pentru a face măști și îmbrăcăminte medicală pentru a răspunde cererii în creștere, potrivit Wall-Street.ro.

Lovitură fără precedent pentru Rusia. Arabia Saudită inundă piaţa cu petrol de 25 de dolari pe baril. Prețurile au scăzut la jumătate de la începutul anului. Arabia Saudită inundă piaţa cu petrol la preţuri pornind de la minime de 25 de dolari pe baril, având ca ţintă în mod special rafinăriile din Europa şi Asia care folosesc petrol rusesc, într-o escaladare a războiului cu Rusia pentru cota de piaţă. Cinci surse de la companii majore de petrol şi rafinării care procesează ţiţei în Europa, au spus că grupul saudit de stat Aramco va livra toate volumele suplimentare solicitate, în luna aprilie. Anterior, sursele au spus că Arabia Saudită va mai încerca să înlocuiască petrolul rusesc pentru cumpărători chinezi şi indieni, chiar dacă nu toate rafinăriile au primit volumele solicitate, arată inCont.