Termenul de depunere a declarațiilor fiscale, 25 martie, nu va fi amânat. Termenul de depunere a declarațiilor fiscale nu va fi amânat, astfel că firmele care au obligația să transmită informațiile către ANAF trebuie să o facă în termenul legal, până la 25 martie, a declarat un reprezentant al Ministerului Finanțelor. La începutul săptămânii, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și ANAF au anunțat că termenul de depunere a declarațiilor fiscale se amână până la 25 aprilie, din cauza efectelor epidemiei de coronavirus. Propunerea de amânare a termenului de depunere a fost inclusă într-un proiect cu mai multe măsuri discutat miercuri seara de către Guvern, dar a fost exclusă din forma finală, anunță Profit.ro.

Business reportFoto: Hotnews

Companiile şi antreprenorii comentează măsurile guvernului de sprijinire a economiei în faţa căderii provocate de criza coronavirus: Bune, dar prea puţine! Guvernul a anunţat joi măsurile legislative în domeniul fiscal pe care le-a propus, într-o primă eta­pă, în faţa valului care loveşte economia: IMM-urile pri­mesc garanţii pentru credite cu dobândă subvenţionată, statul promite să-şi achite datoriile către companii (9 mld. lei, doar rambursări de TVA) şi s-a angajat să plătească şomajul tehnic pentru angajaţii ale căror companii s-au închis sau se vor închide. În plus, unele obligaţii fiscale sunt amânate, la fel şi controalele la companii. În acest peisaj tulburat de veşti deloc bune mediul de afaceri a primit mai degrabă bine anunţul, dar nu şi-a ascuns scepticismul, relatează Ziarul Financiar.

Coronavirus. O industrie cu 300.000 de angajați e în moarte clinică. Ce se va alege de hotelurile, restaurantele și barurile din România. În termen de vânzări, restaurantele sunt deja afectate de criza COVID-19, întrucât veniturile au scăzut deja cu 80%, iar, dacă operatorii nu implementează măsuri urgente de revenire, cifra va crește. Industria de HoReCa, în special zona de restaurante, baruri și catering, a însumat un profit de peste un miliard de euro în 2018, iar destabilizarea sa va afecta economia în întregul său. În plus, doar în București, sunt 31.000 de angajați din localuri și societăți de catering, care riscă să își piardă locurile de muncă, iar la aceștia se adaugă cei din hoteluri și din industriile adiacente. Iar, Guvernul a decis închiderea restaurantelor, barurilor, cafenelelor, păstrând doar livrările de mâncare, scrie Economica.net.

Problemă: Zecile de mii de concedii medicale pentru Covid-19 se adaugă la o restanță de 2,7 miliarde, pe care statul o are față de companii. Una din problemele generate de criza Covid-19 este cea a zecilor de mii (deocamdată) de concedii medicale: ale celor infectați și ale celor aflați în carantină sau izolare la domiciliu. Autoritățile au stabilit ca plățile pentru concediile medicale generate de epidemia de coronavirus să fie făcute cu prioritate. Noua problemă a banilor se suprapune peste o alta, la fel de mare: cea a concediilor medicale restante, pe care statul nu le-a plătit companiilor: la 1 martie statul avea deja restanțe la concedii medicale de nu mai puțin de 2,7 miliarde de lei, notează cursdeguvernare.ro.

Coronavirus. Ce bănci au anunțat măsuri de amânare a ratelor atât pentru persoane fizice, cât și juridice. Răspândirea virusului COVID-19 pe teritoriul României afectează deja atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice, fiind lansate mai multe avertismente din partea diverselor industrii cu privire la situația grea cu care se confruntă. Pe lângă măsurile anunțate de Guvern, mai multe bănci au comunicat deciziile pe care le-au luat referitoare la amânarea ratelor pe care clienții, atât persoane fizice, cât și juridice, le au. Băncile care au comunicat până în acest moment măsuri referitoare la amânarea ratelor sunt Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BCR, BRD, Garanti Bank, ING Bank și Banca Românească, potrivit Wall-Street.ro.

APC: „Cerem tăierea subvențiilor APIA pentru cei care nu fac procesare!”. Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), cere ca crescătorii de animale care nu fac procesare să nu mai primească subvenții. Acesta explică că astfel România ar ajunge să nu mai fie nevoită să importe produse din lapte. Crescătorul de oi din Argeș spune că s-a ajuns în situația în care mulți dintre cei care duc oile la munte nici măcar nu le mai mulg, afirmând că dacă toți marii crescători de oi din România ar procesa laptele și l-ar transforma în brânză, țara noastră nu ar fi nevoită să mai importe, conform Agrointel.

Guvernul francez i-a asigurat pe constructorii de automobile locali că vor avea toată susținerea. Constructorii auto francezi PSA şi Renault sunt îndreptăţiţi să beneficieze de toate măsurile adoptate de Guvernul francez pentru a contracara impactul economic al pandemiei de coronavirus, a informat miercuri Ministerul francez al Economiei. „Ministrul le-a spus că au dreptul la toate instrumentele puse la punct pentru companii (amânarea plăţii taxelor şi contribuţiilor sociale, şomaj parţial şi posibilitatea de a împrumuta cu garanţii din partea statului de până la 300 de miliarde de euro”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Economiei, relatează Auto-Bild.ro.