Mai-iunie este in acest moment cea mai indicata perioada de catre brokeri si investitori la care s-ar putea sa asistam la un trend crescator pe bursa. „Perioada de iarna-primavara a fost intotdeauna una mai proasta pentru bursa. La fel pare sa se intimple si in acest an. O intoarcere a trendului bursier pe termen mediu pare posibila in mai-iunie“, ne anunta Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.

Presedintele SSIF Broker Cluj, Petru Prunea, considera ca BVB va intra pe trend ascendent dupa ce va incepe cresterea pe bursa americana. „Analistii americani cred ca piata de capital din SUA isi va reveni peste o luna. Sper ca asa sa fie si la noi“, spune seful SSIF Broker.

Nici presedintii fondurilor mutuale cu expunere pe bursa nu vad pina in vara o intoarcere a trendului bursier. „Daca bursa a scazut, era normal sa scada si activele la fondurile cu expunere pe piata de capital“, spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest. Potrivit acestuia, momentul actual este unul bun pentru cei care doresc sa investeasca in fondurile mutuale.

„Daca treci de partea emotionala, se poate spune ca este un moment bun de investitii“, puncteaza Voicu. Seful de la Certinvest mizeaza pe o crestere a bursei, dar din mai-iunie. „In vara, cind bursele straine se vor mai potoli, piata va intra pe un trend ascendent. Si atunci, cine a cumparat acum se poate spune ca a facut o afacere buna“, apreciaza presedintele Certinvest.

Dorin Danescu, director Star Asset Management, spera totusi ca bursa sa-si revina in 2008, iar fondurile Focus pe care le administreaza sa ajunga pe plus la finalul anului. „Personal cred ca in perioada imediat urmatoare evolutia bursei va fi fluctuanta intre +/- 7%, urmind ca din vara bursa sa intre pe un trend ascendent“, mai spune Dorin Danescu.

Caderea din acest an a BVB are mai multi factori, dintre care cel mai semnificativ este criza pietelor de capital importante, indusa de criza financiara pe segmentul subprime din SUA. Aceasta a fost factorul decisiv al stoparii in luna iulie 2007 a trendului ascendent al pietei.

Din nefericire, efectele crizei au fost resimtite nu numai la nivelul pietei de capital, ci si la nivel macro, un efect imediat fiind deprecierea monedei nationale si criza bursiera de pe piata americana.

La capitolul dezechilibre la nivel macro amintim: deficit de cont curent ajuns la un nivel foarte greu sustenabil, devalorizare rapida a leului survenita dupa o lunga perioada de apreciere, presiuni inflationiste in crestere si atingerea unei rate de inflatie mult mai ridicate decit estimarile BNR.

Cotidianul