La periferia Dejului, satenii din Somcutu Mic asteapta cu sufletul la gura sosirea unui investitor important. Preotul, transformat ad-hoc in consilier imobiliar, i-a anuntat ca un “om cu bani” vrea sa cumpere terenuri, iar taranii au inceputsa isi faca planuri pentru valorificarea terenurilor pe care le au. Unii stiu sigur ca Mercedes vrea fabrica in sat, altii au auzit de Ford, iar cei mai multi spun ca fabuloasa investitie ar fi, de fapt, doar o ferma de struti.

Somcutu Mic, sau Suncut, cum ii spun localnicii, e un sat aproape uitat de lume, desi se afla la doar sapte kilometri de Dej. Se intinde de dincolo de Viile Dejului si pana langa livada. De fapt, o fosta livada, lasata sa moara imediat dupa 1990. Fara apa, fara canalizare si fara gaz, desi conductele strabat o portiune insemnata a satului, cele aproape 700 de suflete ale asezarii, majoritatea persoane in varsta, asteapta vremuri mai bune.

in urma cu cateva luni, preotul Ioan Tolca le-a dat o veste care i-a pus pe jar. “Ne-a zis la slujba ca vine un om cu bani, care vrea sa cumpere terenuri. Ce vrea sa faca, nu stie nimeni”, povesteste badea Ion. “Au fost doar vorbe, nu s-a cumparat nimic pana la urma. Nu stiu ce vroiau sa faca acolo. Era vorba, parca, de ceva fabrica Ford, da’ nu cred”, marturiseste preotul, care se fereste sa dezvaluie identitatea misteriosului investitor.

Sabin Marton, seful Biroului Agricol din Primaria Dej, originar din Somcutu Mic, stie si el despre intentiile “omului cu bani”. La fel ca ceilalti, insa, afirma ca nu stie cine e investitorul. “Am auzit mai multe variante, ba ca ar fi un roman, ba ca ar fi vorba despre un italian care lucreaza cu un roman. Ce stiu sigur e ca s-a interesat de terenuri, dar nimeni nu zice ce vrea sa faca pe ele. Sunt vreo 70 de hectare la marginea satului de care se intereseaza”, afirma Marton.

Integral in Ziua de Cluj