Oamenii de afaceri romani au prins gustul francizelor si acum joaca la scara mare. Cea mai scumpa franciza care a ajuns pe piata autothona este Ikea, pentru care taxa initiala se ridica la aproximativ 11 milioane de euro.

"In medie, investitia pentru achizitionarea unei francize se ridica la 55.000-60.000 de euro. Cea mai scumpa franciza care s-a vandut pe piata din Romania este IKEA, iar valoarea totala s-a ridicat la 36 de milioane de euro, suma ce reprezinta investitia in magazin, de circa 25 milioane de euro, si restul taxa initiala de franciza", a spus Razvan Blid, presedintele Asociatiei Retelelor de Francize din Romania, la Salonul International RoFrancize, care s-a desfasurat in Bucuresti la sfarsitul saptamanii trecute.

Ca urmare, taxa initiala de franciza s-ar putea ridica in cazul Ikea, unul dintre cele mai puternice branduri la nivel mondial, la circa 10-11 milioane de euro. Ikea mai percepe si alte taxe francizatilor, printre care cea aferenta vanzarilor anuale, de 3%, conform The Economist.

Integral in Ziarul Financiar